Ексклузивно: Гриша Ганчев разпространил слуховете за "проблеми" в Първа инвестиционна банка

Портфейл

27-06-2014, 12:53

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

От трезора отказали на скандалния бизнесмен кредит за над 20 милиона евро, той си го върнал с дискредитирането й

Bulgaria-news научи от достоверен източник, че опашките, които се извиха от снощи пред офисите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) са предизвикани от скандалния бизнесмен Гриша Ганчев.
Неотдавна той поискал заем от над 20 милиона евро за фирма „Петрол”, която той оглави преди няколко дни.
Според нашите източници Гриша Ганчев споделил за проблема си с бившата депутатка от БСП Татяна Дончева, а в имейл, разпратен до 300 приятели и бизнес-партньори на Гриша Ганчев, той намеква, че ПИБ има финансови затруднения.
Припомняме, че „Петрол” бе част от бизнес-империята на мажоритарния собственик на КТБ – Цветан Василев, който от няколко седмици е неизвестно къде в чужбина.
От мнозина това е прието, като предстоящ срив на банката. Реакцията е моментална, защото още снощи в столичния МОЛ Сердика се изви опашка пред „късния” клон на ПИБ. Днес още в 9,00 часа започнаха да се струпват хора (20-30 човека) пред офисите на банката и центъра на София.
Пред Bulgaria-news Мая Георгиева, която е в надзорния съвет на ПИБ, заяви, че банката е надеждна и проблем може да предизвикан само от паника. Тя уточни, че всички клонове на институцията работят нормално и обслужват своите клиенти. ПИБ има над 1 милион клиенти и е третата по големина българска банка.
През май 2008 година добре организиран сценарий предизвика паника сред вложителите на Първа инвестиционна банка. Най-напред във форум на популярния сайт БГмама се появиха подмятания за проблеми с ликвидността на банката,по-сетне те бяха "невинно" тиражирани от "Капитал", издание на бизнесмена Иво Прокопиев, който се пробва да направи low-cost банка, но не получи лиценз от БНБ.
Българска банка за развитие подпомогна трезора с 20 милиона лева и ситуацията бързо беше овладяна.
Припомняме, че преди седмица, на 20 юни, бяха затворени клоновете на 4-тата по големина българска банка – Корпоративна търговска (КТБ), след безпрецедентна медийно-прокурорска атака, командвана от депутата от ДПС – Делян Пеевски, от главния прокурор Сотир Цацаров, от вътрешния министър Цветлин Йовчев и със съдействието на премиера Пламен Орешарски, финансовия министър Петър Чобанов и управителя на БНБ Иван Искров.
Вчера по Нова ТВ депутатът от БСП Антон Кутев предизвика първата вълна на притеснения:"Някой се опитва да събори и следваща банка, дори валутния борд опитва да събори, държавата да събори, някой го прави целенасочено. ДАНС и прокуратурата да видят кой."Антон Кутев направи уговорката, че това е плод на собствените му усещания и че мрачната му прогноза е извън конфликта Пеевски - Василев.