Oт Брюксел трудно се управлява партия!

Свикнали сме управляващите да се оправдават с ГЕРБ

Свикнали сме управляващите да се оправдават с ГЕРБ. Това каза пред журналисти в Брюксел председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. „Ние сме свикнали да се оправдават с ГЕРБ. Мнозинството е работата на партиите, които искат да управляват. В случая, сутринта се карах на моите, че обидени от изказванията на Антон Кутев, на Мая Манолова и т.н. малко детински не влязоха в залата и ни поставиха в неизгодно положение. Но утре ще бъдат там – ще влязат, могат да разчитат 100% на нас. Това е още един повод да му кажа, че от Брюксел трудно се управлява партия. Винаги могат да се направят на обидени, на разсеяни, когато са поели ангажимент, да не го изпълнят. В този един ден приемам вината за моя, че изрично не предупредих партиите. Утре ще бъда там и ще гласувам”, обясни Борисов.

На въпрос, дали него и неговите партньори от ЕНП са притеснени от желанието на Дейвид Камерън да се избегне сегашната процедура за номиниране на председател на ЕК и какво е мнението на ЕНП, Борисов каза: „Имаме категорична позиция. Нашият кандидат е Жан Клод – Юнкер. Европейските социалисти също го подкрепиха, така че дори да не е единодушно избран, има си традиция – партията победител излъчва председател на Европейската комисия. Това не е политическо назначение, то си е резултат от избори”.

Ако се стигне дотам, че да се водят преговори, те ще бъдат публични, допълни той по отношение на това, възможни ли са преговорите между партии след парламентарните избори, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „За съжаление, прекарах близо пет часа по летищата, имаше стачки. Между другото в момента в Брюксел, в Европа, се дава пример как трябва да се постъпва в подобни случаи, когато една или друга партия няма мнозинство и не може да управлява сама. Аз съм убеден, че ГЕРБ ще направи мнозинство в следващия парламент. От безумията, които се случиха в държавата, ще бъдем много по-силни от преди. Ако се стигне дотам, че да се водят преговори, те ще бъдат публични, ясни, с подписани споразумения, с гаранции за партиите, избирателите и всичко останало. Това е само при положение, че няма достатъчно висока избирателна активност, няма партията победител. Само за такъв вариант, да не ме разберете грешно. Затова мобилизация, максимум високи резултати, за да има политическа отговорност на този, който управлява”, обясни Борисов.

На въпрос, дали допуска коалиция с ДПС, лидерът на ГЕРБ каза, че не допуска никакви коалиции преди изборите, иначе всички партии сега могат да се втурнат да правят предизборни коалиции.

По отношение на това, кое правителство трябва да каже кой е българският избор за еврокомисар, Борисов каза: „Естествено партията победител. Не знам с какво право победените партии ще определят кой да е еврокомисар. Това е смешно и цинично. Имаме си най-добрият еврокомисар в момента – Кристалина Георгиева”.