Не прекалявайте с телевизията-това може да ви убие!

За възрастните хора, които прекарват 3 и повече часа дневно пред телевизора, рискът от смърт е два пъти по-голям, отколкото за онези, които остават по-малко време пред малкия екран, сочат резултатите от изследване, предаде БТА.
"Гледането на телевизия е свързано със заседнал начин на живот - заяви ръководителят на изследването д-р Мигел Мартинес-Гонсалес от университета в Навара, Испания. - Резултатите от изследването ни потвърждават тези от предишни проучвания, които откриха връзка между прекараното пред телевизора време и смъртността."
Изследването обхванало 13 284 испанци в добро здраве на средна възраст 37 години с висше образование, 60 процента от които са жени. Целта била да се открие връзка между заседналия начин на живот и риска от смърт. В случая заседналият начин на живот бил свързан с времето, прекарано пред телевизора, компютърния екран или с шофирането на автомобил.
Здравословното състояние на участниците било проследено средно 8,2 години.
В рамките на изследването са регистрирани 97 смъртни случая, 19 от които вследствие на сърдечносъдови болести, докато 46 се дължали на рак, а 32 - на други причини.
Учените установили, че рискът от смърт е два пъти по-висок за онези, които гледали телевизия 3 и повече часа дневно в сравнение с участниците, които прекарали по-малко време пред
телевизора.
Не бе открита обаче значима взаимовръзка между времето, прекарано пред компютърния екран, или шофирането на автомобил и риска от смърт.