Откриха планета със земни сезони!

Учени съобщиха, че на новооткрита планета може да има живот и твърдят, че тя се намира само на 16 светлинни години.

Планетата Gliese 832c е нещо като "супер Земя", тъй като е най-малко пет пъти по-масивна от нашата планета. Изследователите смятат, че тя може би е най-близката до условията на Земята и дори може да има подобни на нашата планета температури, макар и с големи сезонни вариации, пише бгнес.

Международният екип от астрономи твърди, че екзопланетата е в "обитаемата зона" на звездата Gliese 832, точно в радиуса, позволяващ съществуването на вода на повърхността. Gliese 832с обикаля около своята звезда за 36 дни.

Но звездата е червено джудже и е много по-мъждива и хладна от нашето Слънце, така че Gliese 832c получава почти толкова звездна енергия, колкото Земята, въпреки че обикаля много по-близо до своята звезда, обясняват учените.

"Това превръща Gliese 832c в една от трите най-наподобяващи Земята планети и най-близката до Земята, основен обект за допълнителни наблюдения", заяви Абел Мендес Торес, директор на Лабораторията за обитаемост на планетите към Пуерториканския университет в Аресибо.

Възможно е на планетата да има подобни на Земята температури, но и големи сезонни колебания предвид сходната на земната атмосфера. Но други неизвестни като голямата маса и атмосферата на планетата могат да превърнат този свят в доста различен от земния и необитаем, предупреждават астрономите.