Учените очакват феноменът Ел Ниньо до края на годината

80% е вроятността да се случи Ел Ниньо - суши и наводнения, в цял свят

Вероятността да има климатичен феномен Ел Ниньо, който се изразява в суша и наводнения, нараства на 80 процента в края на годината, оповести Световната метеорологична организация със седалище в Женева, предаде БТА.
"Светът трябва да се подготви за нов епизод от Ел Ниньо, тъй като вероятността от появата му е 60-процентна през периода юни-август и 80-процентна през октомври-декември - се казва в информационен бюлетин на организацията. Редица правителства вече започнаха да се подготвят за появата на Ел Ниньо."
През април Световната метеорологична организация предупреди, че епизод от Ел Ниньо в Тихия океан е възможен към средата на 2014 г.
Сега на пресконференция в Женева експерти от организацията отбелязаха, че е твърде рано да се предскаже кои региони в света ще бъдат засегнати от суша, проливни дъждове или наводнения.
"Ще знаем повече през август", заяви Рупа Кумар Коли от организацията. Според него все още не е установено със сигурност, че ще има Ел Ниньо. Експертът поясни, че липсват атмосферни данни, които да потвърдят наближаването на въпросния климатичен феномен.
От организацията очакват, че този път Ел Ниньо ще е по-скоро със средно голяма интензивност.