Меркел и Путин разговаряха по темата "Украйна"

Лидерите продължиха с обмена на становища в контекста на международните усилия за разрешаване на острата кризисна ситуация в Украйна

Руският президент Владимир Путин е обсъдил ситуацията в Украйна с германския канцлер Ангела Меркел. Както съобщава пресслужбата на Кремъл, телефонният разговор се е състоял по инициатива на Меркел.


„Лидерите продължиха с обмена на становища в контекста на международните усилия за разрешаване на острата кризисна ситуация в Украйна. По-конкретно, разгледани са въпроси относно контрола върху спазването от страна на двете страни в конфликта на споразумението за спирането на огъня, необходимостта от разширяване на примирието, както и да се установи постоянен контакт между членовете на контактната група и освобождаване на насилствено задържаните", подчертаха от Кремъл, цитирани от ИТАР-ТАСС.


Путин е акцентирал върху обострящата се хуманитарна ситуация и ръста на бежанците от Украйна на територията на Русия, завършват от администрацията на Путин.


Припомняме, вчера лидерите на Русия, Франция, Германия и Украйна проведоха четиристранна телеконференция, на която обсъдиха ситуацията в Украйна.


Франсоа Оланд и Ангела Меркел „са отчели първите стъпки" в посока деескалиране на ситуацията в Източна Украйна, в частност „одобреното вчера решение от Съвета на Федерацията да отмени постановление за изпращане на Въоръжените сили на Русия в Украйна".