Бавария следи внимателно правоохранителния ни сектор

Главният прокурор на Бавария следи внимателно процесите в правоохранителния сектор в България

Прехвърлянето на полицейска структура като ГДБОП в контраразузнавателната служба ДАНС е притеснително и подобно нещо в Германия не може да се случи, защото е конституционно недопустимо. Това заяви главният прокурор на Бавария д-р Кристоф Щрьоц по време на едночасова среща със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в Мюнхен. Двамата обсъдиха състоянието на борбата с трансграничната организирана престъпност в Европейския съюз и ситуацията в сектора за сигурност в България. Цветанов запозна д-р Щрьоц с реформите „Бисеров – Йовчев“ в сектора за сигурност в страната и представи цялостен анализ за тяхното отражение върху процесите в сектора за последната една година. Главният прокурор на Бавария подчерта, че лично следи внимателно тези процеси и е запознат в детайли със случващото се в сектора.

Цветан Цветанов и д-р Кристоф Щрьоц обсъдиха и проекта, на който главният прокурор на Бавария е ръководител – проектът за Единна европейска прокуратура, която трябва да започне да функционира през 2015 година. „Изключително важно е след предсрочните парламентарни избори в България да се установи политическа стабилност, която има пряко отражение върху ефективността на всяка една страна от ЕС и върху трансграничната организираната престъпност. България като част от ЕС трябва да участва активно в борбата срещу трансграничната престъпност, защото мерките в тази сфера са ефективни, само когато се противодейства с общите усилия на всички правоохранителни системи на Европа. Формирането на Единната европейска прокуратура ще допринесе точно за това, защото ще въведе еднакви стандарти за всички евродържави. Затова е изключително важно през 2015 г. представителят, който ще бъде излъчен от България в Единната европейска прокуратура да бъде прокурор с безупречна репутация, висок морал и високи професионални успехи, свързани с реални успехи в борбата с организирана престъпност“, подчерта прокурор Щрьоц.

Главният прокурор на Бавария изрази надежда, че след стабилизирането на ситуацията в България след парламентарните избори, отново ще може да се засили партньорството и сътрудничеството между правоохранителните системи на България и Бавария. Той обясни също, че след стабилизирането на страната, Бавария ще подпомогне България и чрез редица обучения на представители на службите и прокуратурата. В заключение д-р Щрьоц даде висока оценка за работата на Цветан Цветанов по времето, когато оглавяваше сектора за сигурност.