Новолуние в Рак. Да се разберем със себе си

Слънце в Рак, луна в Рак. Новолуние в 11,09 ч.

Новолунието обичайно указва време за оформяне на нови идеи и ментална работа върху желания и начинания, които искаме да видим реализирани в живота си. Началото на този лунен месец обаче ще бъде малко по-необичайно, поради съпътстващата астрологична обстановка. Тя подсказва необходимост да се обърнем  не към бъдещето , а към миналото, за да попълним пропуски и да поправим грешки. Самото минало настойчиво ще ни напомня за себе си. Така, вместо да насочваме внимание и надежди към изцяло нови перспективи, ще бъде далеч по-разумно да отговорим с приемане на  поканите от съдбата и да се концентрираме в преработването и рестартирането на вече започнати проекти и отношения.

Новолунието в Рак ще ни отвори вратата към най-дълбоките кътчета на душата и ще ни подтикне да изследваме дълбоко в коренните модели на поведение и емоционалните реакции. Някои от тях са фундаментални за нашето съществуване, физическо оцеляване, психическата и емоционалната ни устойчивост. И ако не са достатъчно надеждни, за да ни осигурят здрава основа, следва да бъдат преработени и укрепени. Възможно е проверката да бъде свързана с не съвсем приятни преживявания, които да изпитат степента на емоционалната ни устойчивост или ранимост. Тъй като Ракът е знак, който се свързва с детството,  независимо от възрастта и опита си, ние реагираме на подобни провокации типично по детски-с обида, а често и с нападение като отбранителна реакция. Истината обаче е, че точно сега е необходимо да бъдем максимално честни към себе си и обективни по отношение на собствените си зависимости и пристрастия. Само така ще успеем да изградим за себе си онази вътрешна психологична среда, която ще съдейства за укрепването на емоционалната ни устойчивост. Страховете и емоциите, които дълго и старателно сме  се опитвали да набутаме в килера, сега трябва да бъдат изследвани и преработени с мъдрост и разбиране. Приемането е стъпка към преработката и освобождаването им.

Тъй като Ракът е част от кардиналния кръст, събитията през предстоящия месец ще бъдат свързани и с процесите, протичащи под въздействието на епохалния квадрат между Уран и Плутон и все още осезаемото Марсианско участие в него.  Новолунията в кардиналните знаци обикновено носят със себе си енергията на промяната и обновлението. Възможни са внезапни събития, които да доведат до пробив в дадена област, криза, която да донесе ново осъзнаване и да разруши съществуващи до сега структури и отношения. Енергетиката на Рака обаче ни позволява да гледаме в дълбочина, да не се втренчваме в конкретните хора и ситуации, а да видим какво стои зад тях, коя е силата, която ги движи, какво трябва да научим и защо точно това ни се случва в този момент. Присъствието на Юпитер в Рак ни обещава стабилна подкрепа, в случай че проявим великодушието и мъдростта да не се вторачваме в дребните детайли, а да погледнем в перспектива на общата картина.

Новолунието в Рак обикновено отключва теми, свързани с корените, емоционалната и материалната сигурност, онази основа, в която всеки от нас търси и според личните дадености намира или не източник на стабилност.Подкрепящия аспект от Нептун допълнително ще подхрани сензитивните и интуитивните ни усещания, въображението и мечтите ни. Оставете инстинктите и интуицията да ви отведат до онези желания, които лесно можете да превърнете в цели, чието осъществяване ще ви направи истински щастливи. Не робувайте на стереотипи- разумните доводи и логичните разсъждения сега със сигурност ще бъдат по-далеч от истината, отколкото вътрешният ви усет и зовът на сърцето. И в никакъв случай не позволявайте на страха, обидата, егоизма и раздразнението, представляващи нисшата природа на зодиакалния знак Рак, да установят контрол върху съзнанието ви и да станат мотиви за намеренията ви.

Използвайте енергията на това новолуние за да се разберете със себе си.Резултатите от това разбиране могат да бъдат абсолютно конкретни както в материален аспект - като здраво тяло, благосъстояние, високо социално положение,така и в духовен за изграждане и укрепване на традиционните човешки добродетели като порядъчност, състрадание, грижа и добродушие.Ако вие сте пълни със сили и здравословна енергия, ако умеете да владеете своите емоции или сте постигнали това умение благодарение на продължителна работа върху себе си, то в този сложен момент пред вас се появява шанс да решите отдавна измъчващи ви проблеми и ситуации, което ще ви позволи да излезете на ново равнище на самоосъществяване или да промените качествено дадена област в живота си. Ако не сте достатъчно здрави и енергични, не намирате сили или не чувствате нужда от такъв порив, то най-добре в този ден се оттеглете. Намерете си спокойно място и старателно се посветете на изследването на вътрешните си усещания. Дори да не са съвсем приятни, те ще ви посочат към кои области следва да насочите енергия и воля за да се превърнете в цялостна, стабилна и емоционално устойчва личност.

Времето, в което живеем, е сложно. Активността по кардиналните знаци, напрегнатите взаимоотношения между планетите създават горещи точки по небосклона и съответно се отразяват в поднебесния свят и всичко това в една или друга степен - на нас, а ние от тук обратно изпращаме  енергията на бушуващите у нас страсти към космоса. Вселената е отворена към всяка наша мисъл, отзивчиво готова да я прояви в реалността, която винаги е отражение на собствените ни мисли и желания. Бъдете благородни като Юпитер, който екзалтира в Рак, любящи, приемащи и закрилящи като Луната, която тук е господарка.