Кралското семейство струва на Англия 60 милиона

Значителна част от средствата са били за продължителното държавно посещение на престолонаследника принц Чарлз в страни от Африка и Близкия изток

През 2013/2014 финансова година, която приключи на 31 март, издръжката на кралица Елизабет Втора и нейните многобройни роднини е струвала на британците 35,7 млн лири или 60,9 млн долара, пише в публикуван доклад на Бъкингамския дворец, предаде БТА.

В сравнение с предишната година разходите са нараснали с 1,9 милиона британски лири или 3,2 млн долара, което е увеличение с 5,7 процента. Местните медии вече са изчислили, че през 2013/14 финансова година за издръжката на монархията всеки британски данъкоплатец е отделил по 56 пенса или почти по 1 долар.
Над една трета от всички разходи - 13,3 млн лири или 22,7 млн долара - са били за поддръжка и ремонт на кралските дворци. Това е почти с 50 на сто повече средства, отколкото преди една година. Представители на кралското семейство обясняват този факт със завършването на много дългосрочни проекти, а също с погасяване на задължения от предишни години.
Друго важно разходно перо са пътуванията и официалните посещения. През последната финансова година за тази цел от бюджета са били отпуснати 4,2 млн лири или 7,2 млн долара.
Общо кралица Елизабет Втора и нейните близки са отчели 47 пътувания - със самолети, хеликоптери, автомобили и влакове.
"Ние винаги се отнасяме много внимателно към собствените си разходи и се стараем да използваме разумно държавните средства", заяви в тази връзка официалният представител на Бъкингамския  дворец Алън Рийд. "Струва ми се, че към този момент успяваме да
запазим необходимия баланс", подчертава той.