В Гърция температурата надхвърли 40 градуса

Министерството на здравеопазването предупреждава всички да не се излагат директно на слънчевите лъчи в обедните часове

Днес температурите в Гърция доближиха 40 градуса. На места дори прехвърлиха и тази граница. Особено рисковано е в големите градове, където жегата, влагата и замърсеният въздух създават трудности дори и на напълно здрави хора, съобщава БНР.


Министерството на здравеопазването предупреждава всички, особено туристите по морето, да не се излагат директно на слънчевите лъчи в обедните часове. Във всички общини са отворени специални климатизирани помещения, в които има и дежурен лекар за оказване на първа помощ. Тези места могат да се ползват от всички, включително и от туристите в Гърция. В мобилизация са здравните служби.


Медиите излъчват информация през час с препоръки за подходящо хранене и да се увеличи приемът на вода. Особено внимателни трябва да са възрастните хора и малките деца.


Според метеоролозите високите температури се дължат на гореща вълна, идваща от Средиземноморието. В туристическите райони се излъчва радиоинформация на 12 езика, сред които и български, за улеснение на туристите.


Очаква се леко захлаждане едва към събота.