Българските и италианските служби върнаха в България 3600 откраднати антики

В рамките на операцията са задържани пет души в България

Над 3600 антични предмета са върнати у нас след операция на Държавната агенция "Национална сигурност" и италианските карабинери. Пресечена е тяхната продажба на търг в италианския град Верона, съобщи БНР.


До съвместната операция се стига след няколкомесечно разследване. То установява позициите на организирана престъпна българска група, която се занимава с незаконен трафик на антики към Западна Европа. В рамките на разследването става ясно, че българите разполагат от години с позиции на един от най големите пазари за търговия на антики в Европа в град Верона в Италия.


Българските служби успяват да установят контакт със специализираното звено за борба с трафика на антики в Италия. В рамките на операцията са задържани пет души в България. Същевременно са извършени и претърсвания на българска територия на адреси на задържаните петима души, както и на свързаните с тях дилъри. Открити са голямо количество незаконно съхранявани антики и множество документи.


Сред върнатите в България антики има множество бронзови фигури с човешки и животински изображения, както и различни по номинал монети.