Дядото, стрелял по деца, се разкайва

"Срам ме е, че стрелях по деца! Съжалявам, но от нерви стана. Те ме предизвикаха"

"Ако ще в къщата ми да влезе някой да ме убива, вече няма да посегна на никого. Ще умра, но човек не пипвам. Полицията ми взе пушката, сега се моля да не ме пратят в затвора..." Това обясни 78-годишният Александър Симеонов от Шумен.


Миналия вторник бай Сали, както го знаят в ромската махала "Витоша", стреля с въздушна пушка по деца. В китката на едната ръка бе улучен 10-годишният Евгени. Оперираният четвъртокласник вече си е у дома. Трудно движи ръката си, повече лежи, не му се играе.


Само след денонощие в ареста стрелецът също си е у дома и се жалва, че не смее да излезе от двора си навън, пише вестник "Труд".


"Страх ме е от хората. Не ходя даже до магазина. Давам на една жена пари и тя ми пазарува храна", разказа бай Сали. Седнал е под асмата така, че никой минувач по ул. "Стара планина" да не го вижда.


"Срам ме е, че стрелях по деца! Съжалявам, но от нерви стана. Те ме предизвикаха", обясни пенсионерът.


Версията му за стрелбата миналия вторник е свързана с бившата му съпруга, с която са разведени от почти 15 г. Сали разказа, че от нейно име дошла приятелка да го моли да прибере жена си. Той отказал.


"След това обаче приятелката отишла при момчетата на близката детска площадка. Едно дете ми каза, че им дала стотинки, за да ми направят мръсно", твърди пенсионерът. Според него кварталните хлапаци почнали да замерят портата му с камъни.


Предупредил ги да спрат, но близо час атаката продължила, разказа Сали.
"Не издържах. Взех пушката, която седи зад вратата на спалнята, и започнах да гърмя. Моята пушка не убива, само ранява. Тя е с малки обли сачми", опитва се да омаловажи постъпката си дядото. Обясни, че стрелял от двора на имота си, без да се показва.


"Чак тогава се разбягаха и стана една ... Извикаха полиция... От страх не можах да си намеря ключовете да им отворя", каза Сали. Нищо не скрил от униформените, карал ги да снимат намятаните камъни в двора, но те му отговори, че нямат камера и го скастрили: "Като те притесняват, защо не се обади на телефон 112?"


Пенсионерът е категоричен, че иска да се извини на улученото от него дете.
А негов приятел го наплашил, че ще го пратят в затвора и било най-добре да изпие няколко силни хапчета и да се самоубие. Сали разказа, че цяла нощ след стрелбата умувал дали да сложи край на живота си. После решил, че е най-добре да подаде документи за старчески дом, който е близо до ромската махала. Но разбрал, че там са наблъскани много хора в една стая. Сега най-много се страхувал, че близките на простреляния Евгени може да се саморазправят с него.


"Нищо няма да му направим, той лъже и се преструва. Има си съд, там да решават", отсече братът на пострадалото момче Пламен (17 г.). Родителите Евгени и Емилия също са категорични, че се надяват на справедливо наказание от държавата. Раненото момче и негови приятели обясниха, че не са предизвикали с нищо гнева на дядото. Хвърлените камъни били негова измислица. Те стояли на близката детска площадка, играели и вдигали шум и това подразнило Сали, казаха момчетата.


В махалата дори твърдят, че същата вечер пенсионерът задирял 14-годишно момиче, като го примамвал с 5 лева в дома си. Нейната майка отишла да се разправя и малко по-късно към 22,40 часа Сали хванал пушката и си го изкарал на шумните хлапета.


Сред ромите се обсъжда и версия, че стрелбата била дело на сина на пенсионера. А Сали поел отговорността, за да прикрие младия мъж, който имал доходен бизнес в Белгия.


От полицията са категорични, че уликите водят към дядото и той ще отговаря пред закона. Назначена е експертиза на конфискуваната пушка. Има голяма вероятност да се окаже, че тя не е мощна, не подлежи на режим на уведомяване на МВР и притежателят няма да бъде наказан.


Сали разказа, че купил китайското оръжие за 60 лева. Твърди, че го взел, за да се брани от крадци. Преди години си взел законно и газов пистолет. Твърди, че продал пищова наскоро, защото му трябвали пари. Хората в махалата обаче не му вярват и се страхуват от нова стрелба.


Миналото лято на метри от къщата на Сали до кофите за смет пострадало друго дете - 10-годишният Асен. "Отидох да изхвърлям боклука посред бял ден и някой ме простреля без причина. Още нося сачмите", показва изпъкналите две топчета на дясната си ръка детето и гледа с укор към Сали, който е излязъл пред вратата си на изпроводяк. "Не съм аз, съседът също има пушка. Неговата даже е с оптичен мерник", вдига рамене пенсионерът.


След стрелбата в махалата хлапетата със страх минават покрай къщата на Сали. "Вече никой не ме закача", казва той. Но не знае дали това е за добро, или за лошо, защото комшиите му завинаги са го изолирали и ако се наложи, не може да разчита на помощта им.