Втори фалстарт на Станишев по пътя към Брюксел

Парламентът не събра кворум, за да гласува оставката на Серго като депутат

Липсата на кворум за втори пореден ден попречи на Сергей Станишев да напусне националния парламент, за да избяга в европейския.

След бойкот на опозицията при първия опит в 9:00 часа се регистрираха 104 народни представители. За второто преброяване се явиха 109 депутати при необходими поне 121 и така отново нямаше кворум, предава bTV.

От ПГ на ГЕРБ изразиха възмущение от коментарите срещу партията в публичните изяви на представители на КБ тази сутрин.

"След вчерашното решение на групата, помолени от нашия председател г-н Борисов, нашето решение бе днес да направим кворума на отиващото си 42-ро Народно събрание, за да може да бъде уважено желанието на г-н Станишев да работи за европейските политики.

Групата категорично възропта след публичните изяви тази сутрин на представители на Коалиция за България, които по един недопустим, охулващ, на моменти осмиващ начин се гаврят с ГЕРБ, нашия председател", обясни пред "Фокус" народният представител от ГЕРБ и председател на 41-вото НС Цецка Цачева.

От думите й стана ясно, че бившите управляващи са се разгневили от изказване на червената депутатка Мая Манолова.

От "Атака" пък не дойдоха на работа.

Следващото заседание на Народното събрание ще е утре от 9:00 часа за трети опит да изпрати Станишев по живо, по здраво.

Бягай, Сергей, бягай!

Във вторник лидерът на БСП подаде заявление в деловодството на парламента, че иска да бъде освободен като народен представител. Станишев напуска, защото е избран за евродепутат и трябва да заеме мястото си на 1 юли, когато се открива сесията на европейския парламент.

Друг мотив за оставката на Станишев е заетостта му като председател на ПЕС.

Лидерът на българските и европейските социалисти повтаряше през предизборната кампания, че само символично води листата на Коалиция за България. Сега обаче твърди, че ситуацията у нас и в Европа се е променила и това налага заминаването му за Брюксел.

Вътре в БСП решението на Станишев предизвика разнообразни реакции. Според едни, постъпката на лидера е правилна, но други настояват за оставката му.