На този ден е патентован велосипедът !

През 1819 г. в Лондон, британеца Денис Джонсън го патентова

Колелото е едно от най-разпространените транспортни средства.

Първите велосипеди в Европа се появяват още през 18-19 век. Те са много по-различни от днешните на външен вид, но в основата са същите — рама, свързваща две колела, кормило за управление, седалка и педали за задвижване. Впоследствие се появяват верига, спирачки, скорости и най-различни други подобрения, пише сп. Обекти.

Многобройни изобретатели дават своя принос за изработването на прототипи на велосипеда, които се наричат дрезини.

Първият български велосипед, наречен "паяк", е направен през 1880 г. от Гено Стоянов - Арабаджията, майстор-каруцар от Нова Загора.

През 19 век ги използват в пощенските служби и полицията, по-късно за разнасяне на вестници. Велосипеди са използвани и във военното дело за предаване на важни съобщения или разузнаване.

Днес във века на високите технологии, много хора го ползват като превозно средство до работното място. Така пазят природата, движат се и могат да избегнат големите задръствания в градовете.

Във Франция започна 6-месечен експеримент за заплащане на хора, които ходят на работа с велосипед. 20 френски компании и институции, в които работят общо 10 хиляди души се договориха да плащат по 25 евроцента на километър, изминат с колело до работа.

Различни стимули за използване на велосипеди съществуват и в други европейски страни.