Внимание! Силен вятър в 15 области в страната

Жълт код е обявен за 26 юни в 15 области на Северна и Източна България заради силен вятър

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Разградска, Шуменска, Търговищка, Силистренска, Добричка, Варненска и Сливенскa, предаде БГНЕС.

В тези области през деня ще се усили вятърът от запад-северозапад и ще бъде със скорост между 15 и 20 м/с. За останалата част от страната е обявен зелен код, съобщиха от НИМХ.

Пристанище "Варна" е затворено заради силния вятър, съобщиха от Ръководството на корабния трафик. Затворени за маневриране са и всички плавателни канали.

Вятърът е със запад-югозападна посока, а поривите му надхвърлят 10 метра в секунда. И през следващото денонощие въздушната маса над страната остава неустойчива. В сутрешните часове ще преобладава слънчево време.

В следобедните ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. По-интензивни и на повече места ще са валежите и гръмотевиците през нощта срещу петък.

Ще духа умерен, в Дунавската равнина и Източна България и силен вятър от запад, северозапад. Вечерта вятърът ще отслабне. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°, в югоизточните райони до 33°-34°.

Над планините около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Повече ще са валежите през нощта срещу петък. Ще духа силен, по билата и бурен вятър от западната четвърт.

По Черноморието ще преобладава слънчево време. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността и на места, главно по северното крайбрежие, ще превали.

През нощта значителни валежи и гръмотевици ще има главно в южната част. Максималните температури ще бъдат около 28°-31°, температура на морската вода е 22°-24°. Вълнението на морето е 2-3 бала.