Избяга ли Станишев или го избягаха?

Колтуклиева: Станишев е марионетка на Доган

Може ли парламентът да спре пътя на Станишев към Европа? Тази тема дискутираха в студиото на сутрешния блок на bTV журналистите Соня Колтуклиева, Илияна Беновска и Александър Симов.

Има ли нужда от помощ Станишев, за да си стегне куфара за Брюксел, попита водещата гостите в студиото. Себе ли спасява или партията?

Борисов ще има среща на четири очи с Ангела Меркел и оттам сигурно ще се произведат много интересни новини за България, каза Соня Колтуклиева.

Станишев е избран за евродепутат и няма сила, която да го спре да замине за Брюксел, коментира журналистът Александър Симов. Според него обаче, решението на лидера на БСП да замине за Брюксел не е от най-правилните, защото битките са тук. "Четири месеца ние, а и той самият, говорихме навсякъде, че няма да замине. Аз разбирам неговата аргументация, разбирам, че наистина му предстоят много интересни времена в Брюксел, но хората в БСП са объркани от това негово решение", категоричен е Симов.

Те объркани ли са или излъгани, попита водещият. В отговор Симов обясни: "Засега са объркани, не знам обаче колко от тях са и излъгани.

Илияна Беновска: Коварното и некоректното е, че Станишев даже се сърдеше когато го питахме ще замине или няма да замине и отговаряше "Аз вече сто пъти казах, че няма да заминавам". Изведнъж днес не може да обясни какво го накара да замине.

За съжаление, Станишев обрича тази партия на изчезване, заминавайки по този пораженчески начин. Това е най-страшното.

Натиснал ли е някой Сергей Станишев да си хване багажа за Брюксел, попита водещият.

Соня Колтуклиева: Паническото бягство на Сергей Станишев, според мен, е пряк резултат от грандиозния скандал, който тресе държавата през последните няколко седмици. В това студио, на 31 май казах, че държавата ще се сътресе от войната между Цветан Василев и Делян Пеевски. За съжаление, познах.
Ако остане в България, Станишев ще трябва да дава отговори на много въпроси, свързани с обвързаността му с Делян Пеевски и ще трябва да отговаря за това. Както виждате, дори вече направи видео-обръщение. Просто се крие. Обясни се на Моника в любов чрез медиите, и тя заслужава напълно това, но после се покри. Той е пораженец. Избяга.

Избяга или го избягаха, попита водещият.

Страхува ли се или го страхуваха, допълни въпроса Беновска.

Колтуклиева: Да, информацията, която аз имам е, че Станишев вече е станал неудобен за ДПС. Затова те смятат да си сложат много по-послушен човек от него начело на БСП и просто го разкараха.
Те си откраднаха държавата, та камо ли да не си откраднат БСП.

Симов: Да, създаде се усещането, че ДПС коли и беси в държавата, но БСП в момента си има лидер и тя ще определи кога и как да го смени. Не съм съгласен с този сюжет.

Колтуклиева: Сергей Станишев е марионетка на Доган от години. На финала на всички катасрофални периоди, през които са управлявали заедно, Станишев излиза и казва "Ама другари, те ни провалиха. ДПС са лошите момчета".
Тогава питам: А защо винаги, винаги се съвкупляваш с тях?

Беновска: Предлагам малко по-хуманно отношение към Станишев. Той е младо момче, в разцвета на силите си е, може би само не е Карлсон. Имаме си друг Карлсон - Делян Пеевски. Станишев наистина събуди съжаление у мен - неговата обърканост. Дванадесет години този човек е председател на БСП, издигнат е за председател на ПЕС. Същият този, който се опитваше да пренапише историята на партията - да заличи Първанов, да заличи историята на БСП. Сега, според мен, историята него ще заличи. Защото той сам се изтри с гумичка. Той не можа да удържи на това, че има силен противник в лицето на Борисов. Казвам го не със злорадство. Жалко е това. Трябва да имаме силна лява партия, защото нашият обществен живот няма да може да съществува добре без полюсите минус и плюс. Самият Борисов има нужда от силен опонент. А Станишев не е такъв.