Вестниците в Четвъртък, 26 юни

Болничните само по имейл


24 часа
От 1 януари лекарите вече няма да издават хартиени болнични листове, а ще изпращат документите на хората електронно. Това предвижда наредба, одобрена от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.
Болничните ще се приемат в НОИ по електронен път, обясни управителят на института Бисер Петков.
Това би трябвало да ускори изплащането на парите на хората в болнични. В момента срокът за плащане е 15 дни след представяне на бланката в института. Реално е по-дълъг, защото преди това тя се дава на работодателя, който пък я представя в НОИ.


Очакваме 15,7 млрд. евро до 2020 г.
24 часа
Актуализираната версия на Споразумението за партньорство с ЕК е готова. Това съобщи след заседанието на кабинета вицепремиерът Зинаида Златанова. Отразени са бележките на комисията.
Днес документът ще бъде изпратен в Брюксел. Очаква се България да получи 15,7 млрд. евро до 2020 г.
Помолила съм всички колеги да ограничат до минимум летните си отпуски, защото това е важно не за правителството, а за държавата, подчерта Златанова.
Моят личен срок за одобряване на споразумението е до лятото, каза още вицепремиерът.


1 млрд. евро под риск
Труд
Българското земеделие може да загуби над 1 млрд. евро от бъдещите субсидии. Това пише в писмо на изп. директор на фонд "Земеделие" Мирослав Николов до премиера Пламен Орешарски, вицепремиера Зинаида Златанова и министъра на земеделието Димитър Греков.
"Изразяваме своите опасения, че предвид липсата на сертифициращ орган и проверки от негово име... са застрашени средства в размер на 489 193 972 евро (по Програмата за селските райони) и 559 224 435 евро (директни субсидии)", се казва в писмото, с копие от което "Труд" разполага. То е с дата 19 юни т.г.


ДКЕВР търси помощ от Брюксел, за да задържи цената на тока
Труд
Държавата неправомерно е помагала и свръхподкрепяла американските централи "AES Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", както и производителите на ток от възобновяеми енергийни източници и затова цените на тока са несправедливи.
Това съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.
Заради тези нарушения на държавата регулаторът е изпратил два сигнала до Брюксел с молба за съдействие и прекратяване на практиката. В момента комисията се опитва да намали количествата, изкупувани от двете централи и от зелените мощности, за да задържи непроменена цената на електроенергията за бита. Тази за бизнеса обаче скача със 7% за дребните фирми и до 10% за големите.


Пращаме в Лувъра тракийски зарове
Стандарт
Комарджийски зарове на траките ще бъдат изложени в Лувъра. Те са част от уникатите, които ще представят България в най-посещавания музей в света. Зарчетата са изработени от животински кости и са открити край Созопол.
"Античните кръчми са били и игрални домове. Гърци и траки са хвърляли зарове пет века преди Христа", коментира пред "Стандарт" шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Според него, има нещо символично, че тези созополски артефакти ще бъдат изложени в Париж. "Първите проучвания на древна Аполония са правени по инициатива на френския консул в Пловдив - Дьо Гран - още през 1904 г.", припомни проф. Димитров.
За Лувъра заминават още релеф на богинята Кибела, мраморна статуя на мъж без глава, уникални тракийски амфори и древен водопровод.


БГ салатата изчезва
Стандарт
Българските плодове и зеленчуци са на път да изчезнат от магазините. Причината са градушките, които удариха страната през последните седмици. Ледените късове и пороите поразиха 80% от градините, казва Цветан Цеков, собственик на най-големите овощни бионасаждения у нас и член на Асоциацията на земеделските производители. До дни по щандовете ще останат само гръцки череши, защото нашите са съсипани от дъжда и загниват много бързо. Ябълки, кайсии, круши, праскови ще има само от внос, защото българските са почти изцяло унищожени. Подобно е положението и с доматите и краставиците, разказва Цеков. В неговата градина пораженията върху незащитените с мрежа срещу градушки дръвчета са 100%. Нанесени са поражения дори на площите, над които има защита. Загубите ни са огромни и не се изразяват само в съсипаната реколта за тази година, обясни стопанинът. Ударените от ледените късове листа и клони са врата за различни зарази, които могат да доведат до унищожаване на дръвчетата, коментира агрономът Светла Липова. Дори да се спасят дръвчетата, те ще трябва да се възстановяват в следващите две години, обясни тя.


Отпускат по 250 лв. за 45 000 първолаци
Монитор
По 250 лв. ще получат семействата на 45 000 първолаци, реши правителството вчера. Да се възползват от помощта имат право децата, записани в първи клас в държавно или общинско училище, чиито родители имат доход до 350 лв. Подоходният критерий не важи за децата с трайни увреждания, тези с един жив родител, както и за хлапетата, настанени в приемни семейства или при роднини и близки. Персонални пенсии от 101,70 лв. месечно пък ще получават 44 деца без право на наследствена пенсия от починал родител, реши още правителството.


ДКЕВР се жалва на ЕК за високите цени на тока
Сега
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е подала две жалби до Европейската комисия, с които иска Брюксел да се намеси в дългосрочните договори с "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" и със зелените централи. Причината е, че държавата не е успяла да предоговори контрактите с "Марица-изток" 1 и 3 и да ограничи изкупуването на скъпия зелен ток. Парадоксът в цялата ситуация е, че на практика ДКЕВР пуска сигнал срещу себе си, тъй като комисията одобрява цените на централите и издава лицензиите на производителите.


95% от учителите ни харесват работата си
Дума
Над 95% от учителите у нас като цяло са удовлетворени от работата си, но само 20% вярват, че професията им се цени от обществото. Това показва международно проучване за учителската професия, направено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Педагозите в България не се чувстват признати в училище и са подценени от обществото.
България е сред водещите страни в света по застаряване и феминизиране на професията, сочи още проучването. Докато средният процент на учителките е 68% в изследваните от ОИСР страни, у нас жените в професията са 81-88 на сто, както установи неотдавна и изследване на Синдиката на българските учители. Според ОИСР средната възраст на учителите в света е 43 г., а в България е 47,4. Средното работно време на седмица за педагозите според ОИСР е 38 часа, но в проучването на СБУ се оказа, че нашите учители работят и по 62 часа седмично.


ДКЕВР в отчаян опит да задържи цените на тока
Капитал дейли
В последен опит да задържи цените на тока непроменени от следващия месец Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се опита да прехвърли топката на Брюксел. Миналата седмица регулаторът е подал две жалби до Европейската комисия (ЕК) във връзка с цените на електроенергията, изкупувана от "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" и "Контурглобал Марица-изток 3", както и от производителите на електроенергия от възобновяеми източници, съобщи председателят на регулатора Боян Боев. Това стана на брифинг след заседание за цените на природния газ за следващото тримесечие и се оказа изненада за засегнатите компании. Освен това комисията е поискала договорите с двете американски централи да бъдат временно прекратени, докато казусът се реши. Малко вероятно е обаче това да стане до началото на следващия месец, когато новите цени трябва да влязат в сила. Като се има предвид и предстоящата смяна на състава на ЕК през есента, ходът на ДКЕРВ изглежда по-скоро като опит за бягство от отговорност.