Северна Корея е готова да обяви война на САЩ... заради филм!

В прожекцията американци се опитват да убият лидера на азиатската държава Ким Чен-Ун

Северна Корея обеща "безмилостен" ответен удар, ако бъде пуснат по кината холивудски филм, в който основната сюжетна линия е за убийството на Ким Чен-ун, съобщават световните агенции.


Говорителят на външното министерство на Северна Корея заяви, че пускането на филма по кината ще бъде разглеждано от КНДР като обявяване на война.


Говорителят не споменава заглавието на филма, но холивудски филм с подобен сюжет, наречен „Интервюто", е предвиден да бъде пуснат по кината през октомври. Холивудските актьори Джеймс Франко и Сет Роугън взимат участие в екшън комедията.


Те играят водещи и продуценти на токшоу, които са поканили Кин Чен-ун на интервю, като впоследствие са вербувани от ЦРУ да извършат покушение срещу вожда на Северна Корея.


Трейлърът на филма, публикуван в YouTube, показва актьор, приличащ на вожда Ким, както и бойни сцени със севернокорейски танкове и хеликоптери, както и изстрелване на ядрена ракета.


„Направата и пускането на филма е замислено да увреди нашия лидер и е най-безочлив акт на тероризъм и война. Това няма да бъде толерирано по никакъв начин", гневно отбеляза говорителят на външното министерство, цитиран от държавната агенция на Северна Корея.


Той добави, че „безотговорната провокативна глупост на САЩ" да мобилизират „режисьор гангстер" и да предизвикат вожда на Северна Корея е задействала „гняв и омраза" сред хората и войниците в страната.

„Ако управляващите в САЩ позволят излъчването на филма и го защитят, ще бъдат взети безмилостни контрамерки", посочил говорителят на външното министерство.