Енергийният регулатор пусна жалби срещу Мариците и ВЕИ-тата

Новините

25-06-2014, 14:32

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Оплакванията са, че получават прекомерна държавна помощ

Жалби за неправомерна държавна помощ в договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от ТЕЦ "КонтурГлобул Марица Изток 3" и ТЕЦ "AES Гълъбово" /известна като "Марица Изток 1"/ е внсъл пред Еврокомисията през миналата седмица енергийният регулатор, стана ясно на пресконференция на ДКЕВР Жалбите са срещу двете американски въглищни централи в "Марица Изток" и срещу производителите на възобновяема енергия /ВЕИ/. В договорите с ВЕИ-централите за задължително изкупуване на произведената от тях енергия регулаторът открива прекомерна държавна помощ.

От ЕК се иска да разреши ограничаване на изкупуването на енергия по дългосрочни договори, което значително ще облекчи общественият доставчик на ток - "Националната електрическа компания" (НЕК), която на практика е пред фалит и дължи огромни суми на електроцентрали и топлофикации.

"Ако не бъдат предприети мерки за ограничаване въздействието на договорите на двата ТЕЦ-а и слънчеви и вятърни централи върху енергийната система, ДКЕВР ще е принудена на всяко тримесечие да актуализира цената на НЕК на базата на допълнителните разходи", каза шефът на ДКЕВР Боян Боев.Цената на тока се определя по закон на регулаторни периоди, които траят по една година - от 1 юли до 30 юни на следващата година. Преразглеждането на всяко тримесечие ще бъде необходимо, защото по-ниските цени от двата ТЕЦ-а вече са заложени в ценовото решение от новия регулаторен период (1юли 2014 - 30 юни 2015 година).

На 27 май от ДКЕВР поискаха от Националната електрическа компания да влезе в преговори с двете американски централи с цел да намали цената на изкупуваната енергия съответно с 30% и 20%, както и да договори част от мощностите на тези две централи да излязат на свободния пазар.

Освен жалбата за двете централи регулаторът е подал жалба до ЕК и заради прекомерното подпомагане на сектора за производство на енергия от възобновяеми източници. Според Боев страната ни е постигнала параметрите за дял на зелената енергия от общопотребяваната. "Преференциалните цени не отразяват трайната тенденция за бързо намаляване на инвестиционните разходи", допълни той.

ДКЕВР е изготвила и методиката за изкупуването на зелената енергия, която вече е изпратена за съгласуване в Министерството на икономиката и енергетиката. Според нея за всеки ценови период енергийният регулатор да определя какви количества енергия от ВЕИ са нужни за регулирания пазар, а останалите да се изкупуват по цена на остатъчна енергия за балансиращ пазар. В момента тя е около 30 лева за мегаватчас, уточни Боев.

Производителите ще имат право да излязат на свободния пазар, където да договорят цената си.

От началото на юли ДКЕВР ще направи регулаторен одит в НЕК, а самата електрическа компания вече е представила данните за размера на дефицита в системата. Когато данните бъдат анализирани, ще бъдат представени публично.