Уникално! Новият фар на Царево тежи над 3 тона (снимки)

Над 5-метрова бронзова фигура на жена

Той представлява над петметрова бронзова фигура на жена. Скулптурата се монтира на мястото на съществуващия фар на вълноломната стена на пристанището в града.

Тя тежи над 3 тона. Монтира се на съществуващ бетонен пиедестал, който е реконструран така, че да може да издържи тежестта й. Фигурата ще бъде разположена на над 16 м от морското равнище. Тя ще бъде символ на гостоприемството и сигурността на идващите откъм морето в Царево.

„Поставена на вълноломната стена, фигурата ще посреща рибарите и гостите на Царево, пристигащи по море. Това е поредната атракция за нашите гости”, заяви кметът на Царево инж. Георги Лапчев. „Много съм доволен, че се осъществи една моя и на кмета Лапчев идея, въпреки всички пречки и проблеми, през които минахме. Доволен съм много и от мястото, на което се постави скулптурата, от това как стои. Получи се страхотно”, заяви авторът на фигурата Павел Койчев.

На пристанището в Царево вече е изграден 240 м парапет и осветление по протежението на цялата вълноломна стена. Парапетът е поставен двустранно от плътно желязо, което е грундирано и боядисано със специална боя за защита от корозия. След завършването на работата по поставянето на статуята, ще бъде монтирано и осветление, което ще осветява самата скулптура от всички страни и отдолу.