Оставка на Орешарски веднага, избори октомври ще е късно

В настоящето Народно събрание е невъзможно ГЕРБ да подкрепи кабинета

„Избори в края на септември- средата на октомври е прекалено далеч във времето, държавата дотогава трябва да бъде спасявана”, заяви в предаването „Здравей, България” зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева.
 
„Датата на изборите зависи от оставката на Пламен Орешарски. Нека да се съберат партиите, подкрепящи правителството, да намерят начин за диалог помежду си и да изберат дата”, заяви Цачева.
 
По думите ѝ в настоящето Народно събрание е невъзможно ГЕРБ да подкрепи кабинета.
 
„Категорично, невъзможно, изключено, немислимо от позицията на ГЕРБ. Няма никакво доверие по между ни. За тази една година толкова пластове на недоверие се наложих”, коментира Цачева. Според нея дори смяната на лидера на БСП не би могла  да промени позицията на ГЕРБ.
 
„Искаме по най-бързия начин избори. За да се случи това – оставка на Орешарски още днес”, призова зам.-председателят на ГЕРБ.
 
Опозицията се надява след изборите да имат достатъчно мандати, за да управляват сами.
 
„Ако не можем, ще се води диалог с парламентарно представени формации. Едва тогава може да бъде зададена формулата на парламента”, заяви Цачева.
 
Запитана ако все пак от ГЕРБ нямат достатъчно мандати, за да управляват сами или с помощта на българска партия, член на ЕНП, Цецка Цачева заяви, че не е сериозно да го коментира сега.
 
„Неведнъж след протегнатата ръка на председателя Борисов към различни формации, толкова удари и шамари носим. Оттук нататък не знам какво ще е мнението на колегите от изпълнителното бюро и председателя Борисов”, допълни Цачева.
 
Тя коментира и сделката за „Булгартабак”, която е била сключена по време на управлението на ГЕРБ.
 
„Не знам кой е собственикът на „Булгартабак”. Тогава се е знаело само коя е фирмата, която е спечелила търга за продажба. Не съм участвала в тази сделка, нито пък в партията се е коментирала”, заяви Цачева.