Общините имат да усвояват 4,4 млрд. евросредства, иначе ги губят

Столична община и Бургас са първенци по договорени проекти

Българските общини разполагат с малко повече от година, за да усвоят 4,4 милиарда европейско финансиране. В противен случай ще останат без него, информира в. "Труд".

До момента териториалните администрации са договорили едва 41% от полагащите им се евросредства, което се равнява на 3,14 млрд. лева.

Първенец по усвояване на европарите е Столична община. Там по проекти на местната власт са изплатени 355,5 млн. лв. Тази сума е близо 37% от стойността на всички договори на общината за общо 943,35 млн. лв. Тя дори не включва проекта за разширение на метрото, тъй като средствата за изграждането му се усвояват от общинското дружество "Метрополитен" ЕАД.

Втори в тази класация е администрацията на Бургас. Морската община е получила 212,34 млн. лв. и има проекти за общо 426,1 млн. лв.

Във Варна проектите са за 260,82 млн. лв. , като до края на май са изплатени 113,18 млн. лв., а Пловдив има общо договорени 86,74 млн. лв., от които 33 млн. лв. са платени.

Информацията за изпълнението на общинските европроекти сочи, че има общини, които не са усвоили нищо от еврофондовете. Това са Ковачевци и Грамада. На община Алфатар са платени около 5 хил. лв., а на Невестино близо 13 хил. лв. по европоекти. Най-малко европари са разпределени към Северозападния район - 1,19 млрд. лв. В Югозападния тази сума е с 5,09 млрд. лв повече и е 6,28 млрд. лв.