Остава бедственото положение в Никола Козлево

Две момчета, на 13 и 15 години, се удавиха снощи край един от водоемите в общината

Остава в сила обявеното бедствено положение в община Никола Козлево, Шумен, информира БНР. Режимът обхваща шест села на територията на общината и беше въведен тази нощ заради образуването на два микроязовира, които създават опасност от заливане на селата в района.

Единият от водоемите е край село Цани Гинчево, където снощи се удавиха две момчета на 13 и 15 години. Този язовир никога не е задържал вода до миналия понеделник, когато започнаха обилните валежи, съобщи кметът на селото Красимир Георгиев. Още тогава е разпоредено постоянно наблюдение, допълни той и посочи:

"В неделя сутринта, в 9.00 часа, получих сигнал от единия от работниците, че вече язовирът прелива отстрани и започнахме да го изпускаме поетапно с багер и с фадрома да го контролираме да завъртим водата около селото и да заминава по канала, за да можем да предотвратим наводнение на селото".

Другият микроязовир, образуван в община Никола Козлево, е между селата Цани Гинчево и Пет могили. Изградените там три лагуни за нуждите на местен свинекомплекс са залети от вода и в сформирания водоем има над 5 милиона кубически метра вода. Селата Пет могили и Векилски са без водоснабдяване, тъй като е залята помпената станци.

От "ВиК"- Шумен доставят вода за питейни нужди с водоноски.