Италия призова за нова европейска политика

"Политиките на строги икономии не може да гарантират фискална стабилност на фона на нарастващата безработица и икономическа стагнация"

Италианският премиер Матео Ренци призова за промяна на курса в Европа, подчертавайки, че политиките на строги икономии не може да гарантират фискална стабилност на фона на нарастващата безработица и икономическа стагнация, предаде Ройтерс.


Преди срещата на върха на ЕС (26-27 юни) Ренци заяви в италианския парламент, че страната му не иска отпускане на бюджетните правила на ЕС, но съществуващите правила да бъдат гъвкаво прилагани в замяна на ангажимент за прилагане на пакет от вътрешни структурни реформи, които Италия ще проведе до 2017 година.


Италианският премиер поясни, че Италия когато поеме председателството на ЕС през юли, той ще обяви програма от „1000 дни", за която ще търси парламентарно одобрение и която трябва да бъде приложена до май 2017 година.


Според него „голямото възхваляване" на строгите мерки за икономии рискува да тласне Европа към стагнация.


Не може да има стабилност, ако няма растеж в Европа, икономическите политики през последните години се провалиха заради това, подчерта той.


По-рано шефът на Бундесбанк и виден член на Управителния съвет на ЕЦБ Йенс Вайдман отхвърли призивите на редица европейски политиците и най-вече на тези от Франция и Италия за смекчаване на правилата на Европейския пакт за стабилност и растеж.


Вместо да има отслабване на фискалните правила за държавния дълг и за бюджетния дефицит в еврозоната, тези правила трябва да бъдат засилени, заяви Вейдман в днешен анализ за немския в-к Зюддойче Цайтунг, отбелязва БНР.


Ренци още каза, че по време на дискусията за избиране на следващия президент на Европейската комисия - една от важните точки в дневния ред на срещата на върха на ЕС - трябва да се вземе предвид резултатът от изборите за Европейски парламент, които бяха спечелени от дясноцентристите.


В събота Ренци, заедно с други социалисти, обявиха, че подкрепят кандидатурата на Жан-Клод Юнкер.