3 години и 4 месеца затвор за крадец, ограбил рускиня

Бандитът я нападнал исвалил със сила златните й бижута

Наказание 3 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим наложи Окръжен съд – Бургас на Андон Василев. Непълнолетният му съучастник получи 8 месеца лишаване от свобода при първоначален общ затворнически режим. Двамата са признати за виновни в това, че на 03.07.2013 г., около 20.50 ч. в гр. Ахелой по черен път в съучастие, като извършители, са отнели синджир от злато, две кръстчета от сребро и чифт обици от сребро, всичко на обща стойност – 176 лв., от владението на руска гражданка, без нейно съгласие и с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила.
Към момента на извършване на деянието единият извършител е бил непълнолетен, но е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си.
Окръжен съд – Бургас разгледа делото като съкратено съдебно следствие след като подсъдимите признаха фактите, посочени в обвинителния акт, и дадоха съгласие да не събират доказателства в съдебното следствие. По този институт е постановено наказанието на подсъдимите, като първоначално определеното им е намалено с 1/3.
По делото е установено, че пострадалата чужда гражданка гостувала у свои близки в гр. Ахелой. Вечерта на 03.07.2013 г. тя се разходила край морето, а на връщане решила да мине по черен път. Откъм гърба й се приближили подсъдимите и попитали колко е часа. Непълнолетният я подминал, застанал пред нея, сграбчил синджира на врата й и го взел с дърпане. Жената започнала да вика за помощ, а той й запушил устата. Съборил я на земята и тогава Василев, седнал върху краката й, посегнал към ушите й, и дръпнал обицата й и я взел. Пострадалата сама свалила другата си обица и му я дала. Двамата пуснали пострадалата и побягнали към асфалтовия път, а жената към дома, в който била отседнала.
Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Бургас в срок от 15 дни.