Отново сме сред първите! Този път по контрабандни цигари

Нареждаме се на пето място в негативната класация за ЕС, като ни изпреварват само Латвия, Литва, Ирландия и Естония

Незаконното потребление на цигари в България за 2013 г. заема 18.2%, като отбелязва повишение с около 3% в сравнение с 2012-а. Това показва ежегодно проучване на Европейския съюз във всички страни-членки. Страната ни попада в топ 5 по ниво на цигарена контрабанда, като преди нас са Латвия, Литва, Ирландия и Естония.


За ЕС средният дял на незаконните цигари е 10.5% за 2013 г., отбелязвайки лек спад с около 1.4%. в сравнение с 2012-а, когато беше установено рекордно високо ниво за Съюза от 11.1%. Това се дължи на засилените съвместни усилия между индустрията, правителствата и правоприлагащите органи в страните-членки за ограничаване на този сериозен проблем.


Независимо от средното подобрение обаче при тези нива на незаконна търговия ЕС губи около 10.9 милиарда евро от неплатени данъци на годишна база.


Една от всеки 10 цигари в ЕС е незаконна, а 33% от всички незаконни цигари представляват т.нар. „illicit white” – това е появило се от няколко години ново проявление в нелегалната търговия с цигари. „Illicit whites” са цигари, които макар че може да са произведени законно в една държава, се разпространяват по нелегални канали в друга – на практика те се произвеждат единствено с цел да бъдат контрабандирани.


Често тези цигари са с неизвестни за съответния пазар марки или дори с несъществуващи в регистрите търговски марки. Делът на този вид незаконни цигари e нараснал в ЕС значително с около 15% за една година, като начело са Полша, Гърция, Испания и България. В България делът на „illicit whites” е нараснал 50% за 2013 г. спрямо 2012-а.