Стачка на авиодиспечерите във Франция блокира въздушното пространство

Стачката, започната от профсъюз на авиодиспечерите, засегна средно една четвърт от полетите на френските летища

Стачка на френските авиодиспечери предизвика "ограничени нарушения" на трафика във вторник сутрин на парижките летища Орли и Роаси-Шарл дьо Гол. Там компаниите трябваше да анулират 20% от полетите си, съобщи източник на летището.


"Няма големи промени в сравнение с прогнозите на ръководството на гражданската авиация, която планира отмяната на една пета от полетите, главно по посока Южна Франция, Испания, Португалия и Магреба", уточни източникът.


Само "няколко забавяния и отменени полети" са регистрирани главно на летище Орли в ранните часове на деня. Анулираните полети бяха планирани и пътниците бяха предупредени предварително от авиокомпаниите.


Стачката, започната от профсъюз на авиодиспечерите, засегна средно една четвърт от полетите на френските летища. Третият по големина профсъюз на авиодиспечерите Unsa-ICNA, който обяви стачката до неделя, протестира срещу малкото средства, които според него се заделят за въздухоплаването в петгодишния план на Франция. Той трябва да се представи в Брюксел до 30 юни.