Съдът се произнася 6 години след убийството на бизнесмен

Шест години след убийството на Стоян Стоянов съдът произнася присъдите

Шест години след убийството на бизнесмена Стоян Стоянов Бургаският окръжен съд ще произнесе присъдите срещу петимата обвиняеми. За основен поръчител е сочен бившият директор на Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов. Той е съден задочно, тъй като е в неизвестност.

Съдебният процес продължи две години. Делото за убийството на Стоян Стоянов беше връщано пет пъти в прокуратурата за отстраняване на нередности, а първият съдебен състав по случая беше сменен, след като си направи отвод.

Прокурорът по делото Ангел Георгиев поиска пет присъди доживотен затвор без право на замяна. Той настоява и да бъдат уважени гражданските искове на близките на убития Стоянов за изплащане на обезщетения в размер на 1 милион лева. Аргументите на прокуратурата за поисканата тежка присъда са, че престъплението е жестоко, предизвикващо отвращение, извършено умишлено и с користна цел.

Стоян Стоянов е бил изнундван да купи терен до сградата на магазин за строителни материали в Бургас за сумата от 800 хиляди лева. Той е отказал и това се превръща в основен мотив за убийството му.