Вестниците във Вторник, 24 юни

Потопът отнесе плажа на Варна


Монитор
Пороят във Варна отнесе повече от метър и половина от плажната ивица. Най-тежко е пострадал Офицерският плаж. Активизирани са свлачища, а дървета плуват на 100 метра навътре в морето. Хотелиери са притеснени за протичането на летния сезон и очакват, че част от резервациите на туристите може да бъде отменени.
„По първоначални изчисления щетите, нанесени на самия морски плаж, са за около 150 000 лв.", заяви Андрей Василев търговски пълномощник на варненските концесионери. Някъде пороят е отнесъл повече от 1,5 м пясък от крайбрежната ивица. На три места има активизирани свлачища - в района на Рибарския плаж и на две места около Офицерския плаж.


НЗОК с дефицит от 500 млн. лв.
Новинар
Близо 500 млн. лв. ще бъде дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) до края на годината.
Това сочи финансов анализ на институцията, цитиран от БНР. Най-сериозният дял в него формира болничната помощ - здравната институция трябва да плати на лечебните заведения над 329 млн. лв. до края на декември. Според справката за лекарства за домашно лечение не достигат над 96 млн. лв., за онкомедикаментите - над 48 млн. лв.


НЗОК ще отреже наполовина парите за болниците от август
Сега
Надзорният съвет на касата поиска актуализация на бюджета, но не е сигурно, че парламентът ще подкрепи решението
Здравната система в страната е в безпрецедентен финансов колапс. Надзорът на Националната здравноосигурителна каса съобщи вчера, че очакваният дефицит в бюджета на институцията до края на годината е 328.093 млн. лв. Ако парламентът не гласува актуализация на бюджета на НЗОК, плащанията към болниците могат да бъдат намалени наполовина и това ще се случи още от 1 август.


Линейки искат пари за транспортиране на тежкоболни, въпреки че нямат право на това
Телеграф
Шефката на психиатричната болница „СВ. Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова разказа, че от Столичния център за спешна медицинска помощ са искали 50 лв. на час за превоз на пациент в тежко състояние от повереното й лечебно заведение до друга болница. Само за изминалата година случаите, за които болницата е заплащала на линейките, са били 14, като общо за това са платени над 1700 лв.


БСП бави консултациите за датата на изборите
Преса
Тежка политическа мъгла падна над партийните централи и до късно вечерта вчера никой не знаеше ще се състоят ли днес договорените при президента консултации между лидерите. Инициативата за срещата трябваше да дойде от БСП и лично от председателя Станишев, но на „Позитано" 20 вчера не знаеха какви са неговите намерения. Членовете на Изпълнителното бюро получиха есемеси в късния следобед за заседание. Очаква се на него ръководството да вземе решение какво точно да предложи на други формации.


По план днес трябва да започнат консултациите за насрочване на датата за предсрочните парламентарни избори
Труд
Вчера никой не говореше за старта на преговорите.
В БСП обясниха, че днес имат само бюро. В централата на ДПС също цареше мълчание.
„Никой не ни е канил на консултации", коментираха пред „Труд" от централата на ГЕРБ. Партията трябваше да даде брифинг по актуални теми вчера, но той внезапно бе отложен.


МИЕ блокира 97 млн. лв. европари заради корупция
Дума
Договори по европроекти на стойност 97 млн. лева са блокирани от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Те са за технологична модернизация, спечелени през май от фирми по ОП "Конкурентоспособност", и е трябвало да бъдат подписани на 30 юни. Процедурата обаче е отменена заради подадени над сто жалби и сигнали от страна на бизнеса и консултанти по европроекти за корупция. Сигналите са за нарушения, свързани с неравно третиране на кандидатите, включително и за оказан натиск върху фирми, съобщи Ели Милушева, директор на дирекция "Еврофондове за конкурентоспособност" към МИЕ. За тези сигнали за нередности съм уведомила ДАНС и прокуратурата, обяви още Милушева.


Цунами от ГМО храни залива пазара ни
Репортер
Генномодифицирани храни от САЩ, неотговарящи на европейските изисквания за контрол и качество, предстои да залеят пазарите в ЕС.
Това става възможно с приети на пьрво четене от Съюза промени, които по силата на ТПТИ, трябва да адаптират европейското законодателство към стандартите на американските стоки.
Промяната в режима за отглеждане на ГМО на територията на ЕС бе една от първите отстъпки, които Общността на 28-те направи пред САЩ в името на това да се подпише ТПТИ.


Нередности и съмнения за корупция в „Конкурентоспособност"
Капитал Дейли
На изненадваща пресконференция, каквато друг управляващ орган на европейска програма не е давал досега, Ели Милушева, ръководител на „Конкурентоспособност", обяви, че спира процедура за почти 100 млн. лв. заради съмнения за нередности. Милушева съобщи, че в момента, в който е бил пуснат окончателният списък с избрани проекти за схема „Технологична модернизация", са започнали да пристигат десетки жалби от фирми и консултанти. Един от тези сигнали е бил пратен до Брюксел и именно реакция оттам е причина за повторна проверка и съответно спиране на процедурата.


Общината погреба служебно Марин Дайрето
24 часа
60-годишният музикант Марин Василев-Дайрето бе погребан служебно от варненската община. През последните 5 г. той живееше в Социалния учебен център към нея. Тялото бе закарано директно от моргата на гробищата в местността Кантара над „Аспарухово". Дайрето се удави край канала море - езеро, където търсел работа. Бе открит под довлечена от потопа кола.