Остава бедственото положение във Варна и Добрич

Продължава борбата с последиците от бедствията в наводнените райони

Бедственото положение във Варна и Добрич остава, решиха Кризисните щабове. Продължава борбата с последиците от бедствията в наводнените райони. Заради началото на работната седмица броят на доброволците е намалял.

Община Варна призовава всеки, който има желание да помогне на пострадалите в работните дни, да се яви направо пред сградата на районното кметство в "Аспарухово". Освен жива сила, има нужда от слънцезащитни кремове, шапки, ботуши и лопати.

В Добрич пък имат нужда от хора и техника, с която да почистят следите от стихията. Общината приканват фирмите за помощ с багери и фадроми.

От Регионалните инспекции по здравеопазване препоръчват за пиене да се ползва бутилирана вода, а останалата да се преварява. Все още съществува и риск от зарази и заболявания. В градовете има нужда и от дезинфектанти. Най-много се събират дезинфекционни, почистващи и перилни препарати, защото хората искат да изперат покъщнината, която е залята. Събират се пакетирани храни във вид на консерви, бисквити чайове - всичко пакетирано, което може да се направи в т.нар. хранителен пакет.

Събираме минерална вода, кофи, лопати, гумени ботуши, четки, за да могат на първи етап да се изчисти калка, която се е натрупала, обясни Валентина Закова от структурата на БЧК в Добрич. Тя каза още, че мобилни екипи разнасят храна по домовете. От къща на къща в засегнатите региони на град Добрич ще разнасят минерална вода и хранителни пакети.

Кметът на Балчик Николай Ангелов отмени бедственото положение, обявено в общината на 20 юни след поройните дъждове. Тогава по поречието на река Краневска - в землището на село Кранево, са довлечени петнайсетина тополи с височина 30 метра. Образувалите се "тапи" на двата железобетонни моста предизвикаха висока около шест метра приливна вълна, която разруши четири пешеходни моста и водопроводни отклонения, наводнени бяха и десет хотела.

Водната стихия нанесе щети и на голяма част от село Оброчище, а в курортния комплекс "Албена" бяха наводнени шест хотела. В общината е назначена комисия, която ще обходи засегнатите райони и ще оцени щетите.

И общинската администрация във Велико Търново и БЧК откриват три пункта за събиране на помощи за пострадалите от наводненията. До края на седмицата ще бъдат събирани легла, маси, столове, дивани, матраци и битова техника за засегнатите домакинства.

Организаторите на дарителската акция уточняват, че не са нужни дарения от дрехи и обувки. Общината Велико Търново е открила банкова сметка за парични дарения.