Кристалина Георгиева - новият еврокомисар?

Засега не е ясно кой би издигнал кандидатурата й

Кристалина Георгиева може да се окаже новият комисар по външна политика, твърдят водещи европейски ежедневници. Тя може да наследи мястото на британката Катрин Аштън като Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, смята британският "Файненшъл таймс".

 

Подобен сценарий чертае и френският вестник "Монд". Според него поемането на този пост от сегашния български еврокомисар по бедствията и авариите е част от преговорите за високите постове в ЕС, които ще се проведат на 26 и 27 юни. Шеф на комисията ще стане Жан-Клод Юнкер с подкрепата на Германия и Франция, твърди "Монд". Датската премиерка от левицата Хеле Торнинг-Шмит ще стане председател на ЕС на мястото на Херман ван Ромпой с подкрепата на Англия. Кандидатът на Полша Радек Шикорски пък е гласен за върховен представител на ЕС за външната политика. "Монд" обаче вижда резервен вариант за този пост в лицето на Кристалина Георгиева, пише Стандарт.

Засега не е ясно кой би издигнал кандидатурата й за нов еврокомисар. Кристалина Георгиева бе пратена в ЕК от ГЕРБ. В момента обаче тя получава подкрепа в най-широк партиен формат у нас. Информацията, че България може да получи този пост в ЕК не се появява за първи път. За него вече бе спрягано името на лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев. Соцлидерът ще присъства в идните дни на преговорите.