Скандалната процедура за 97 млн. лв. евросредства е отменена

Средствата се пренасочват за резервни проекти

Заради множество нарушения, някои от които граничат с престъпление, е отменено класирането по процедурата за технологична модернизация на фирмите за 97 млн. лв. по оперативна програма "Конкурентоспособност". Това съобщи Ели Милушева, ръководител на управляващия орган на програмата.

Така е предотвратен рискът от спиране на плащанията по програмата от страна на Европейската комисия и забавяне одобрението на новата оперативна програма за бизнеса за периода 2014-2020 г., посочи Милушева.

За да не бъде загубен, освободеният ресурс от 97 млн. лв. ще бъде пренасочен към резервни проекти по други схеми, сред които енергийна ефективност и иновации, каза Милушева.

Нова схема по технологична модернизация за бизнеса за 350 – 400 млн. лв. ще бъде отворена през есента със средства от новата програма "Иновации и Конкурентоспособност", допълни Милушева.

Четиринайстото, последно, отваряне на схемата за технологична модернизация на малки и средни предприятия беше в края на 2013 г. с бюджет от 97 млн. лв. За парите кандидатстваха над 1200 фирми с проектни предложения за над 730 млн. лв.

Оценяването на проектите е извършено от 40-членна комисия. На 23 май в края на работния ден на страницата на оперативна програма "Конкурентоспособност" в интернет е публикуван списъкът с одобрените 142 проекта. Те получават безвъзмездна помощ за обновяване от 100 хил. лв. за микрофирмите до 2 млн. лв. за средните предприятия.

В деня преди евроизборите на 24 май списъкът изчезва. Това веднага поражда догадки сред бизнеса, включително коментари, че комисията е пренебрегнала дори проекти, за които са се застъпвали министри.

Списъкът е публикуван отново на 27 май. Разлика между двата списъка няма. Обяснението на Милушева е, че в събота получила сигнал, че е публикувано класирането по друга схема. Понеже не е имала достъп до компютър и възможност за проверка наредила да го свалят. В понеделник, когато отишла на работа, видяла, че няма грешка и затова списъкът бил публикуван отново.

Сред спечелили кандидати е компанията "Централна енергоремонтна база", която неотдавна спечели над 3 млн. лв. по схемата за иновации на програма "Конкурентоспособност". Сега подкрепата е малко по-голяма - за 3.2 млн. лв. В управлението на компанията е Димитър Белелиев, чиято съпруга е Надежда Белелиева, която е старши експерт в дирекция "Външно-икономическа политика" в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Според Ели Милушева тук няма конфликт на интереси и г-жа Белелиева не е задължена да декларира, фирмата на съпруга си. Декларации за конфликт на интереси попълват само членовете на оценителната комисия, обясни Милушева.

Сред отличените проекти има и такива, чиито фирми не отговарят на заложените финансови изисквания и не е ясно как са получили такива високи оценки. Има компании, които са пред фалит. Има и фирми, зад които според публикации в медиите стоят политици от различни политически партии. Проекти печелят дори компании, свързани с опозицията.

Класирането на проектите отприщва лавина от жалби от страна на неуспели кандидати и консултанти. До този момент те са над 100, но продължават да идват още, каза Милушева.

Нарушението, граничещо с престъпление, е свързано с нерегламентирано обаждане на служители на оперативната програма до кандидатите, конкретизира Милушева, намеквайки, че са искали подкуп.

Въпреки че е минал месец от обявяването на класирането и въпреки откритите нарушения до момента няма наказани. "Служителите по оперативна програма "Конкурентоспособност" ще си понесат отговорността", каза Милушева. Тя не посочи кои са виновните и как точно ще бъдат санкционирани – със забележка, мъмрене или уволнение. Поиска обаче споделяне на отговорността.

Вината за спирането на процедурата технологична модернизация е споделена, каза Ели Милушева. Според нея дотук се стигнало "не само, защото в администрацията има хора, които не си вършат добросъвестно работата и които ще бъдат разбира се наказани за това, а защото и бизнесът и консултантите насърчават и подкрепят нерегламентираните отношения".

"Това е двустранен процес и не искам да се заблуждаваме, че само от едната страна са виновни", допълни Милушева. Тя попита защо фирмите и консултантите не са подавали сигнали по време на оценката, а едва след обявяването на класирането. Милушева не приема обясненията, че ги е било страх, да не ги отрежат в оценките. "Като ги е страх, да не кандидатстват повече", каза ръководителката на управляващия орган на програма "Конкурентоспособност".

За да не се загубят 97-те млн. лв. от спряната схема, те ще отидат за финансиране на проекти от резервния списък по схемите за енергийно обновяване на фирмите и за иновации. Договорите с тях трябва да бъдат подписани до 30 юни – понеделник, когато изтича последният срок за договаряне на средствата от стария програмен период. По думите на Милушева щели да успеят да се справят с тази трудна задача.

Първата процедура по новата оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност" ще бъде за технологична модернизация за бизнеса наесен с бюджет от 350 – 400 млн. лв., обеща Милушева. "Това ще бъде нашият реверанс към всички фирми, които в момента незаслужено търпят щети. Надявам се да започнем на чисто", каза Ели Милушева.