До края на седмицата ще бъдат разпределени най-висшите постове в европарламента

ЕНП и ПЕС дадоха да се разбере, че са готови заедно да подкрепят Жан Клод Юнкер за председател на Европейската комисия, а Мартин Шулц - за същия пост в Европейския парламент

Интензивни финални консултации за разпределението на най-високите европейски постове предстоят през тази седмица в Брюксел. В края й вече трябва да има съгласие за тях, както и за общите приоритети, които ще направят възможна голямата коалиция между Европейската народна партия и социалистите.


Засиленото присъствие на евроскептични и радикални партии в новия Европейски парламент е само една от причините за очаквания съюз между традиционните леви и десни. Друга причина е необходимостта да сформират заедно стабилно мнозинство, което да излъчи взаимноприемливи кандидати за топ позициите в различните институции, съобщава БНР.


Пакетната сделка за тях, която трябва е балансирана политически, географски и по пол, вече придобива по-ясни очертания, след като в последните дни от ЕНП и ПЕС дадоха да се разбере, че са готови заедно да подкрепят Жан Клод Юнкер за председател на Европейската комисия, а Мартин Шулц - за същия пост в Европейския парламент.

По имената за оставащите две ключови длъжности – в Европейския съвет и в Европейската дипломатическа служба, съгласие ще се търси в следващите дни. За председателския пост в Съвета все по-често се лансира името на датския премиер Хеле-Торниг Шмит – тя има привърженици не само сред левицата, към която принадлежи, но и сред десните партии. За приемник на Катрин Аштън най-вероятно ще се търси кандидат от по-новите страни-членки, като наред с отдавна спрягания за поста полски външен министър Радослав Шикорски, дипломати и медии в последните дни завъртяха като възможен вариант и името на българския еврокомисар Кристалина Георгиева.


Очакванията са настоящият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой и лидерите на основните политически групи в Европарламента да оформят компромиса до четвъртък, когато тук се събират държавните и правителствени ръководители на 28-те страни-членки. В петък те трябва да излязат с общ кандидат за председател на Еврокомисията, в противен случай Европейският съюз рискува нова институционална криза.


Междувременно - до края на тази седмица седмината еврокомисари, които участваха в изборите и спечелиха евродепутатски места, трябва да обявят дали ще ги заемат, или ще останат в Еврокомисията. Това ще наложи някои държави да изпратят за няколко месеца нови представители в сегашната комисия, а нейният председател Жозе Барозу да реши дали да им възложи ресорите на техните предшественици, или да преразпредели отговорностите на комисарите.


Утре пък изтича срокът, в който новоизбраните членове на Европейския парламент трябва да декларират към коя политическа група ще се присъединят. За досегашните групи нещата вече са ясни, остава обаче интригата дали крайнодесният алианс на Марин Льо Пен ще събере членове от достатъчно страни, за да бъде регистриран като нова парламентарна група.