Едно старо и две нови свлачища са активизирани от пороя във Варна

Около 10 къщи вече са пострадали и могат да пострадат още около 30-40 къщи

Две нови свлачища са активизирани край Варна и едно старо. Едното от новите е доста голямо с обхват около 200 метра и ширина 50 метра. То е предизвикано от пороя, каза главният експерт по свлачища и укрепване на Община Варна Олег Колев в интервю за предаването "Преди всички" на БНР.

След като комисия обобщи състоянието на свлачищата и колко са, трябва да бъде представен проект, който да бъде остойностен, посочи Колев: От тук нататък тази комисия трябва да предвиди най-големите и най-проблемните места и да направим обозначения хората да не ходят там, а ако има хора, да ги евакуираме. След това пристъпваме към оценка къде да започнем да действаме най-напред. Това са много скъпи съоръжения и поради тази причина трябва да имаме проект и оценка. В зависимост от територията, която трябва да проучим, има места, където проучването ще бъде по-дълго време, но някъде може много по-бързо да се реши проблемът. За свлачищата трябва да се направи сериозен проект и да се предвиди най-доброто техническо решение, което е възможно да се осъществи.

Финансиране за възстановяване може да се получи от бюджета на общината или от държавния бюджет: Но трябва да имаме готови проекти. Няма как да бъде оценено изграждането на едно съоръжение, без да има проект.

Колев обясни, че от свлачищата на едното дере край Варна в района на "Аспарухово" могат да пострадат около 50 къщи: Около 10 къщи вече са пострадали и могат да пострадат още около 30-40 къщи.