Алекс Алексиев постави началото на нова дясна партия

Декомунизация, лустрация, спиране на „Южен поток”, отпадане на мораториума за шистов газ и мажоритарни избори са приоритети за иницаторите

Началото на нова дясна партия „Движение за Независима България” бе поставено в събота в столичния Дом на културата „Красно село”.

79 души участваха в инициативния комитет. Сред основните двигатели са известният американски анализатор, останал и български гражданин Алекс Алексиев, съобщава Faktor.bg. Той е един от най-добрите познавачи на радикалния ислям и съветологията. В екипа са адвокатите Иван Груйкин и Диньо Бозаджиев, председателят на „Ден” Димитър Иванов, енергийният експерт Христо Казанджиев, бившият шеф на сметната палата проф. Валери Димитров, шефът на Софийски енергиен форум Георги Табаков, проф. Владимир Чуков, лекари, представители на академичните среди. На събранието участваха представители от цялата страна.

Учредителното събрание ще бъда в средата на юли, посочи пред изданието Димитър Иванов. Приета е учредителна декларация, като акцентите в нея са: „ЕС е нашата основна политическа, икономическа и културна среда, на която няма алтернатива и нашата принципна принадлежност е към евроатлантическата общност и НАТО.

„Движение за Независима България” се противопоставя на всички опити страната да бъде откъсната от своите съюзници. Новата дясна формация настоява за радикална промяна в съдебната система, чрез изваждане на прокуратурата и следствието от нея, преки избори за магистрати, спиране категорично на „Южен поток” и премахване на мораториума за шистов газ, спиране на субсидиите за ВЕИ, декомунизация, пълно отваряне на архивите на ДС и публикуването им в интрентет, отстраняване от ръководни държавни органи и постове на лица обявени за сътрудници на ДС, мажоритарна изборна система, чрез два тура и право на отзоваване на народните представители, декласиране на кандидати за народни представители, за които е доказано, че са купувани гласове и др. допълни още Димитър Иванов.