Нов запис! Платили са дълговете на кандидат-президент за да не участва на изборите

В него са обсъждани президентските избори през 2005 година, в които кардиологът Збигнев Релига обяви, че ще участва, но по-късно се оттегли и подкрепи Туск.

Полско списание съобщи, че се е сдобило с тайни записи, в които бивш министър казва, че управляващата партия е платила дълговете на съперник, за да се откаже от участие в президентските избори през 2005 година, съобщава Ройтерс.
Списание Wprost вече разкри няколко записа, които сериозно засегнаха правителството на премиера Доналд Туск, което е на власт от 2007 година.


Тайният разговор е бил записан в ресторант. Той е между Славомир Новак, бивш министър на инфраструктурата и Дариуш Завадка, бивш шеф на спецчастите при военните и сега заместник ръководител на петролния оператор PERN.
Според разкрития запис двамата са обсъждали президентските избори през 2005 година, в които кардиологът Збигнев Релига обяви, че ще участва, но по-късно се оттегли и подкрепи Туск.


Спомням си, през 2005 година ние платихме неговите дългове, така че той се оттегли, казал Новак и добавил, че по време на кампанията Релига е натрупал големи дългове.
И той подкрепи Доналд, защото платихме дълговете му, пояснил Новак.


Тогава Туск загуби балотажа от Лех Качински, който бе президент до 2010 година, когато загина при самолетна катастрофа. Туск стана премиер през 2007 година, след като неговата Гражданска платформа спечели парламентарните избори.


В записа не се споменава името на Релига, който почина през 2009 година, но списанието обяви, че двамата обсъждат него.
Завадка каза в имейл до Ройтерс, че е уведомил прокуратурата, че е бил жертва на незаконно подслушване. Той добави, че прокуратурата разследва случая и не може да коментира нищо, докато тече разследването. Говорител на прокуратурата потвърди, че се води разследване.


Световната информационна агенция не е успяла да се свърже с Новак и с партията на Туск.