Обстановката в Добрич започва да се нормализира

Добрич се нуждае от доброволци

Част от евкуираните хора от село Ново Ботево се върнаха да нощуват в къщите си, защото ситуацията се нормализира и водата се оттича. Снощи, часове след официално подадената информация, че стената на язовир Ботево се е скъсала, стана ясно, че информацията е грешно подадена от официалните институции. Няма скъсване на стената, а пробивът, или дупката, се е увеличила двойно, но няма опасност от ударна вълна. До късно снощи хората от село Ново Ботево са наблюдавали разрива. Водата ще тече сигурно още седмица, слабо се е покачило нивото. След язовир Ботево, който е на варненска територия, има около 800 метра дере, вече в добричкото село Ново Ботево, което осигурява разлива и убива скоростта на оттока. След него е язовир Одринци, който може да поеме огромно количество вода.

В Добрич - кал, тиня, умрели животни се извозват от улици и дворове. Похабени мебели и покъщнина продължават да се изхвърлят по улиците. 40 екипа и от други градове продължават да отводняват къщи и сгради. Екип на ВиК Силистра помага за отводняване на помпените станции. Водоподаването прекъсва заради калните сондажи.

Общината и БЧК събират храна, бутилирана вода, препарати за дезинфекция, гумени ботуши, кофи и лопати. Добрич има нужда от доброволци.

В Благоевград се открива доброволчески пункт за събиране на помощи за пострадалите от наводненията в Добрич и Варна. В центъра на града ще се събират пакетирани и дълготрайни хранителни продукти, санитарни материали, мебели, одеала и дрехи. Доброволческият пункт ще приема помощите от 8 до 18 часа днес, а утре събраните дарения ще бъдат транспортирани за Добрич и Варна с куриери от БЧК .

Още подробности за обстановката в Добрич четете в Dobrichutre.bg