Стената на язовир Ботево се скъса! (обновен)

До този момент няма приливна вълна

Бетонният праг на стената на язовир „Ботево“ пропадна точно в 19.50 часа, приливна вълна няма, съобщиха от пресцентъра на областна администация Варна.
Постепенно се покачва нивото на Сухата река, като водите ѝ заливат обширна ливада, която се намира под стената на язовира. Ливадата е с размери половин на един километър. Жителите в ниските места и в Ново Ботево са временно изведени. ОД ОСС Добрич, ОП на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Варна и служителят по защита на населението в Областна администрация - Добрич са своевременно уведомени. Няма пострадали. Ситуацията се наблюдава от компетентните органи.

Все още стената на язовир Ботево не е скъсана, двойно се е увеличил процепът, през който изтича водата.Това каза за Агенция „Фокус”директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов. По думите му, преливникът на язовира е тотално компрометиран, но приливна вълна няма. „Към момента укрепване не се предвижда, просто е безсмислено. Правихме опити да отворим още един канал от другия край на стената, за да увеличим потока на водата и да премахнем опасността”, каза още Николов. Той увери, че всички мерки за безопасност са взети, хората от близките населени места са евакуирани и няма никакви проблеми на този етап.