Напусна ни видният кинорежисьор Владислав Икономов

Общество

22-06-2014, 15:22

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Поклонението пред Икономов ще е на 24 юни – вторник

На 76 години си отиде видният български режисьор и сценарист Владислав Икономов, който бе една от легендите на киното ни, съобщиха от Министерството на културата в неделя.

Напусна ни един забележителен български творец, който силно ни впечатляваше с невероятния си интелект, със своята ерудиция, един истински европеец – не само по образование, но и по дух, посочват от ведомството.

Поклонението пред Икономов ще е на 24 юни – вторник, от 12 часа в църквата "Св. Седмочисленици" в София.

Роденият през 1938 г. в София режисьор оставя близо тридесет ленти, сред които "24 часа дъжд", "Произшествие на сляпата улица",  "Всеки ден, всяка нощ", "Капан", "Пет жени на фона на морето", "Фильо и Макензен", "Призованият не се яви", "Мълчаливите пътеки", "Гибелта на Александър Велики", "Скорпион срещу дъга", "Перуански бележник", "Нещастен случай", "Петимата от РМС", "За времето и за хората" и др.

Заснетите от него игрални и документални филми остават завинаги в класиката на българското кино, която ще се преоткрива отново и отново от всяко следващо поколение. Неговото дарование и присъствие в културния ни живот отреждат достойното му място сред изтъкнатите личности, с изключителен принос за развитието на българската култура и филмово изкуство.

Завършва "Кинорежисура" в Държавната висша школа за театър и кино в Лодз, Полша (1961). Работил като стажант-режисьор (1959), асистент-режисьор (1960-1963) и втори режисьор в Полша. Избран е за доцент през 1991 г., а за професор през 1997 г.

Неговите творчески постижения, получавайки широка известност и признание, му донесоха и редица престижни международни кинонагради.

Като преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със своите увлекателни лекции по "Филмова и телевизионна режисура" проф. Владислав Икономов съумя да предаде своя немалък и безценен опит и талант от магията на «правенето» на кино и на младите ни кинотворци, които са призвани да работят днес за утвърждаване на авторитета и престижа на българското филмово изкуство.

Българската културна общественост отдава заслужена почит, уважение и признателност към неговото дело, допълват от министерството.