Намериха Магда и дъщеричката й прегърнати (снимки)

Вижте разказа на Николай от Аспарухово


„Загубих баба си, вуйчо ми и братовчедка ми”. Това разказа пред екип на „24 часа” Николай Илиев от " Горна студена" - улицата, дала най-много жертви след бедствието, което в четвъртък сполетя варненския квартал „Аспарухово”.

Мъжът от 4 г. работи в строителна фирма в Германия. Прибрал се веднага след трагедията. По-рано днес е разпознавал труповете на близките си и е организирал погребенията. Малко преди 21 ч мъжете от почернената фамилия стоят пред една от къщите.


Бабата на Николай – 67-годишната Анка е завлечена от приливната вълна в долния край на улицата. Тялото е намерено там между колите. Жената празнувала рожден ден преди дни – на 7 юни.

Сред жертвите е и 26-27-годишната Магда заедно с двете й деца. Тя работела в Германия в една дюнерджийница. Върнала се буквално няколко часа преди стихията да помете нея, децата и къщата й. Дошли й роднини на гости. Били 8-9 човека. От тях е спасено само едно дете. Късмет извадила и друга жена от улицата, която също била в къщата, но излязла, за да нагледа мъжа си. Няколко души успели да я спасят. Стихията заварила на улицата и друга жена, но я изблъскала до една от стените. „Беше останала без дрехи. Водата я беше залепила за стената. Успях да й помогна и я прибрах”, разказва съсед на Николай.


„Намерили са Магда и дъщеричката й Рефие прегърнати. Беше много скромно и работливо момиче. Утре като приберем вуйчо ми няма къде да го опеем. Къщата я няма. Затова отиваме направо в джамията”, споделя Николай.


Хората от улицата разказват, че не знаят къде са още трима души – мъж на 45-50 г., жена на около 30 г. и дете. Детето е било сред гостите в къщата на Магда. То дошло с баба си и живеело в „Максуда”. По-рано днес майка му обикаляла плачейки улицата да го търси.


„И пак няма да има виновни. В Германия преди 3 месеца се случи подобно бедствие. Там за една седмица се посочиха виновните и хората си взеха обезщетенията. Тук всяко чудо е за 3 дни и политиците се плюят един друг. Случилото се е за обединение, не за плюене между политиците”, смята Николай.


Хората са притеснени, защото 99% от имотите на улицата, не били застраховани. Повечето обаче имали нотариални актове.


Живеещите на улицата са благодарни на доброволците, които дошли да им помагат след бедствието, пише "24 часа". Сред тях имало дори немец, който организирал група от 20 души от София и други 30 от Варна. Разказват и за младо момче, което успяло да спаси 4-5 човека.

 

Всичко от мястото на събитието четете във Varnautre.bg