България е най-евтината страна за туризъм и шопинг в ЕС

Германски медии: Стандартът на живот в България е два пъти по- нисък от другите страни

Стандартът на живот в България е два пъти по- нисък от другите страни-членки на Европейския съюз и "страната на розите" е сред най-привлекателните за туристите. Това се посочва в анализ на "Дойче Веле" по повод публикуваните статистически данни за цените в Европейския Съюз.

Посочено е, че ниските цени, особено на хранителните продукти и на хотелските услуги, са силен аргумент при избора на туристическа дестинация от германците. В анализа на Евростат подробно се посочват областите, в които България е лидер по отношение на ниските цени. Например, за 2013 година цените в България на потребителските стоки и услугите са представлявали 48% от средноевропейското равнище. Така, че животът в България е бил два пъти по-евтин, отколкото животът в другите европейски държави.

България е лидер по отношение на ниски цени в рамките на ЕС и по отношение на цените на алкохола и цигарите - 59 % от средното европейско равнище, и на цените на хотелските услуги - 47%. По ниво на цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки България разделя предпоследното място с Румъния - 69% и за пресметливите германски граждани България си остава най-евтиното място за туризъм и шопинг.