Великобритания забрани тайното снимане с трафик камери

Българи дължат на общината близо 90 000 паунда

Британското правителство забрани на общините в Англия да използват скрити камери, за да заснемат коли, които паркират на забранени места. Всяка година местните власти в Англия издават по 9 000 000 фиша за глоби. Повечето от тях са за неправилно спиране, уловено с помощта на статични камери, или чрез камери, монтирани в т.нар. „шпионски леки коли”.

Според правителсвото, общинските съвети злоупотребяват с тях и ги използавт като „дойна крава”, за да увеличат бюджета си. Централните власти, цитирани от БНР, съобщиха, че искат да намалят „епидемията от глоби”.

Английските общини ще имат право вече да използват камери само в района на училищни сгради, на автобусни спирки и алеи. Правилното паркиране на улицата отсега нататък ще бъде проверявано само от трафик офицери, които ще лепят фишове на предните стъкла на колите на провинилите се шофьори.
Обявявайки забраната, министърът на местното самоуправление Ерик Пикълс заяви, че правителството е трябвало да вземе спешни мерки, за да спре „явната злоупотреба” с камерите и нарушаването на разпоредбите, които ясно посочват, че общинските съвети нямат право да използват глоби, за да увеличават приходите си. Той посочи, че прекаленото и ревностното прилагане на правилата за паркиране, както и неразумно високите глоби пречат на търговията и оскъпяват живота.

По-рано тази година бяха изнесени данни, които показват, че българите са на осмо място сред шофьорите, които не плащат глобите си за неправилно паркиране в Лондон. Те дължат на общината близо 90 000 паунда. Списъкът на некоректните шофьори обаче се оглавява от французите, които са натрупали глоби от над един милион британски лири.