Настъпи астрономическото лято

Астрономическата есен ще настъпи точно в 05:29 часа на 23 септември

На фона на смъртоносните наводнения във Варна и Добрич, като някаква жестока ирония на природата, днес официално настъпи астрономическото лято. Точно в 13:51 часа слънцето застана в точката си на лятно слънцестоене, с което беляза настъпването на най-дългия ден в годината с продължителност 15 часа и 19 минути.

Пенчо Маркишки от Националната астрономическа обсерватория "Рожен" при БАН обясни, цитиран от "Фокус", какво точно значи "астрономическо лято":

"Днешният ден се явява най-дългият в годината с продължителност 15 часа и 19 минути. Това означава, че Слънцето е в точката на лятното слънцестоене на небесната сфера. Съответно, на днешния ден Слънцето изгрява възможно най от Североизток и залязва възможно най на Северозапад, което означава, че е най-дълго в небето през деня.

Наклонът на земната ос спрямо орбиталната равнина е на 23.5 градуса и става така, че в днешния ден Слънцето грее най-високо над Северното полукълбо на Земята. Заради това днешният ден е най-дълъг и съответно, под въздействието на неговите лъчи, в Северното полукълбо климатът се затопля и затова започва лятото.

Докато в Южното полукълбо, където Слънцето в момента грее ниско - да кажем в Южна Америка, Австралия - там в момента днес е зимното слънцестоене.

Астрономическото лято завършва, когато започне астрономическата есен. Това ще се случи на 23 септември в 05:29 часа.

Слънцето обикаля небето по една траектория, която наричаме еклиптика. Тази еклиптика минава през, счита се, 12 съзвездия, които наричат зодиакални. Истината е, че тя минава през 13 съзвездия - така наречената 13-та зодия, която астролозите така и не признават, но съществува, е от съзвездието Змиеносец.

Има четири особени точни в годината, когато слънцето преминава през тях и това са всъщност началата на четирите сезона. Тоест, когато е в пролетната равноденствена точка съзвездие Риби, започва пролетта. Тази година това се е случило на 20-ти март в 18:57 часа. След четвърт година, тоест след три месеца, е лятното слънцестоене, което е днес, на 21 юни.

След още толкова минава в естествената равноденствена точка в съзвездие Дева, на 23 септември, и най-накрая, в последната четвърта точка на 22 декември, когато Слънцето ще бъде в зимно слънцестоене за нас. Съответно, това за Южното полукълбо е лятното слънцестоене, съответно сезоните лято и зима са разменени за Северното и Южното полукълбо на Земята".