Защо Македония не каза: "Трябва ли ви помощ, съседи?"

Новината за българската трагедия не беше подобаващо отразена от медиите и властите в западната ни съседка, посочва местно издание

Македонското електронно издание "Локално" разкритикува властите и медиите в страната за липсата на отзвук от тяхна страна на трагедията в България.

В Македония българската природна катастрофа не предизвика телевизиите да отразят случващото се подобаващо; не бяха изпратени екипи, то не намери централно място в новините, посочва изданието. В същото време, допълва то, бедстващите хора отправят призиви за помощ чрез социалната мрежа "Фейсбук".

"Имаме нужда от помпи за калта, както и от хора за тежка физическа работа", казват те. Македония мълчи.

"Те сега имат нужда, както хората от Сърбия и Босна и Херцеговина. Ако не повече, поне призив от Македония, или да се чуят премиерите, или президентите: "Трябва ли ви помощ, съседи?". И не само по протокол, къде са доброволците и пожарникарите? Нали има и македонски граждани там, а тези хиляди, които имат български паспорти? Вероятно всички тираджии от Македония, които карат с български паспорти, може да направят по някой курс до Варна, с помощи от Македонския червен кръст”, пише "Локално".

Изданието припомня, че към момента по официални данни бедствието е взело 12 жертви във Варна и Добрич, сред които и две деца. Над 150 доброволци се включиха в разчистването на щетите; Българският червен кръст раздава помощи за бедстващите хора.

23 юни е Ден на траур в памет на загиналите.