Румен Петков: Прокуратурата бездейства!

Налице е грубо вмешателство на институцията в политическия живот на страната, заяви в Плевен бившият вътрешен министър

Румен Петков, член на националното ръководство на АБВ, алармира за "нарушение на човешките права и грубо вмешателство на прокуратурата и главния прокурор в политическия живот на страната".

Главният прокурор се държи като престъпник, заяви бившият вътрешен министър на пресконференция в Плевен.

Твърдението си той подкрепи с няколко примера: събитията около скандала в Костинброд в деня за размисъл на парламентарния вот миналата година, бездействието на главния прокурор след тиражираните сигнали за купуване на гласове, политически натиск, търговия с влияние и злоупотреба с власт на евровота преди близо месец.

"Действията на главния обвинител го превръщат и в съучастник на престъпление", смята Петков и посочи пример за бездействие по сигнал от кмет на село за кражби на държавно имущество, където е замесен висш държавен служител.

Като престъпление срещу човешките права и свободи определи той и действията на прокуратурата и около случая с посочените за заговор за убийство на Делян Пеевски. "Когато прокуратурата е активна за сметка на невинни граждани, това е Вишински – най-мрачният период на фашизма и болшевизма – когато за прокуратурата човешките права и свободи, невинността на гражданина нямат стойност. Това е най-уродливата форма на използване на прокуратура", коментира Румен Петков.

Той отново настоя да се разсекрети преписката, заради която бе призован в СДВР преди около месец и заяви, че ще търси защита на доброто си име в Европейския съд за правата на човека.