Какво се крие зад числото 1 227 069 195 лева?

БНБ замълча за лошите кредити на КТБ

Това е точната сума на кредитите, които Корпоративна търговска банка е отпуснала към свързани с нея или с нейни акционери фирми на база публична информация, пише "24 часа".

"След анонимката драстично се увеличиха тегленията от КТБ. От най-ефективните банки у нас заради слуха много бързо бяха изтеглени ликвидни средства. Малко шумим, малко говорим, но следим нещата отблизо. КТБ не е фалирала банка", обяви управителят на БНБ Иван Искров, но отклони елегантно въпроса за 19 фирми, които са изтеглили крупната сума.

"Вероятно фирмите, които обслужва, ще изпитат затруднение, тъй като банката е с прекратени операции. Искам още да кажа, че нашият банков сектор няма взаимовръзки като в Западна Еворпа и това няма да повлияе на другите банки. Няма никакво отношение КТБ към борда. Нека не се спекулира с такива неща."

Управителният съвет на БНБ наложи надзор за срок от 3 месеца на КТБ. Двама са квесторите, които ще я управляват - Христина Стаменова и Славяна Данаилова.

Забранява се на банката да извършва всички дейности. Отстраняват се от длъжност членовете на управителния и на надзорния съвет на банката. Освен това БНБ лиши за 3 месеца от правомощия акционерите с над 10% дялове от дружеството.

Решението подлежи на незабавно изпълнение, заяви Искров. Идеята ни е да се санира банката. Съответно, ако трябва, да се намали капиталът. И вече като един по-чист, саниран обект, вече да се водят разговори с потенциални купувачи на банката, подчерта той.

"Нека да не си бутаме къщата без никаква необходимост", призова управителят на БНБ Иван Искров на специална пресконференция, свикана във връзка с поставянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) под специален надзор.вския регистър с днешна дата за някои от свързаните фирми, публикувани през 2013 г.

Справка в последните актуални данни на БНБ за КТБ към края на март 2014 г. показват, че активите са се увеличили до 7,302 млрд. лв. при 2,21 млрд. лв. през същия период на 2010 г. През това време е скочила от 9-о на 4-о място според размера на активите.

Но печалбата на банката пада. Тя отчита 13 млн. лв. печалба след данъци към края на март 2014 г., докато 4 години по-рано е имала 21,08 млн. лв.