Обстановката във Варна се нормализира

Щетите, нанесени от водната стихия на варненските плажове, възлизат на 100 000 - 150 000 лева, по първоначални данни

Ситиуацията във Варна се нормализира, след като валежите спряха. Проверяват се активизирали се две нови свлачища в кв Галата.

Очаква се днес да бъде отменено бедственото положение в града. То обаче остава в сила в 2 села в община Аксаково. Там има прекъснати пътища, а в село Долище няма ток и вода.

Доброволци на БЧК ще раздават пакетирана храна и вода в Аспарухово на 700 души. Днес се очаква да бъдат готови резултатите от химичния анализ на водата в квартала. В неделя трябва да станат ясни данните от микробиологичното изследване. От РЗИ ще вземат ежедневно проби от водата в района. Лечебните заведения са в готовност да следят хората за възникване на оплаквания от чревни инфекции

Щетите, нанесени от водната стихия на варненските плажове, възлизат на 100 000 - 150 000 лева, по първоначални данни. Най-сериозно е засегнат Офицерският плаж, на Централния положението също е тежко. Почти навсякъде има отнесени пясъчни ивици. 

Подготвя се проект на постановление на Министерски съвет, с което близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич ще получат еднократна финансова помощ от по 10 000 лева. Еднократно финансово подпомагане в размер до 325 лв. (петкратния размер на гарантирания минимален доход) ще бъде отпуснато на всички лица и домакинства, които имат право на помощта съгласно Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане за покриване на инцидентно възникналите нужди след наводнение. Около 300 души са установените лица, които имат извънредна нужда от помощ.

Продължава дарителска кампания с есемеси в помощ на пострадалите при бедствието. Ако искате да помогнете, може да изпратите SMS с текст: DMS VARNA на номер 17 777 за всички мобилни оператори. Цената е 1 лев.

Всичко от мястото на събитието можете да прочетете във Varnautre.bg.