ЕК е готова да предостави помощ, ако се наложи

Кристалина Георгиева днес ще посети Варна и Добрич

 

"Европейската комисия е готова да предостави помощ на България, ако се наложи. Това означава спасителни екипи и помпи. Засега това не се налага. Системата на „Гражданска защита“ в България се справя. Аз разговарях с президента, с премиера и с министъра на вътрешните работи, за да сме сигурни, че ако има нужда, можем веднага да се отзовем", каза в интервю за БНР в петък еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

"Когато минат спасителните работи и дойде време да се възстановява засегната инфраструктура, както направихме за наводнението в Бисер, ние можем да използваме налични средства по програмите, по които Европа подкрепя България, за да ги насочим с приоритет към засегнатите райони. Това е възможност да мобилизириме средства, които иначе България би загубила. България може да кандидатства за помощ по Фонд „Солидарност“ при щети, надхвърлящи 0,6% от БВП", обясни еврокомисарят.

Кристалина Георгиева съобщи, че днес ще посети Варна и Добрич: Целите са да видим каква е засегнатата инфраструктура, за да информирам моя колега Йоханес Хан (бел.ред еврокомисарят по регионална политика), за да е наясно, ако постъпят искания за насочване на финансиране в помощ на пострадалите райони.

Еврокомисарят избегна коментар на престрелките между изпълнителната и местната власт кой как си е свършил работата след бедствието във Варна и препоръча усилията да се насочат в помощ на пострадалите и да се намали риска повече хора да станат жертва на природната стихия.

Кристалина Георгиева изказа съболезнования на близките на загиналите и изрази съчувствие на пострадалите. Тя призова повече хора да помогнат чрез дарение на хората в засегнатите райони на страната.