Ситуацията в област Добрич остава сложна

Река Добричка заля Северната зона на Добрич, военновъздушна техника евакуира хотели в Албена

Ситуацията в област Добрич остава сложна. Дъждът спря. Подадени са три сигнала за жертви на пороя. Държавни служители и концесионери взаимно се опровергаваха цял ден за причините за преливане на язовирите. В момента за отводняването на града помагат екипи от Силистра и Шумен помагат за евакуацията на хората. Очаква се екип и от Разград. В кризисния център са настанени възрастни, 18 деца и 4 бебета. Осигурени са походни легла, храна, вода, дежурна линейка и лекар за цялата нощ, предаде кореспондентът на Хоризонт в града Генка Димитрова. Градът е без вода. Част от помпените станции са залети, до други няма достъп заради наноси от кал, в трети има токови удари и помпите са наводнени, а в някои от помпените станции водата прелива през байпаси. От "Енерго-про" уточняват, че на места заради риск от по-големи аварии токът умишлено е спрян. От ВиК обещават в късните часове в част от Добрич водоподаването да се нормализира.

Кметът Детелина Николова заяви за БНР, че огромни територии от града са наводнени: "Дерето преля. Огромни територии са наводнени. В късния следобед посоката на водата се обърна. Намаля притокът на водата от западния вход на града, а се увеличи притока от източната част на града до съседното село Вълчи дол, където има язовир и оттичането на водите по естествен път идва в дерето на река Добричка и заля северната зона на Добрич. Там се намират ДКЦ, детска ясла, детска градина, хуманитарна гимназия и много други предприятия, граждани, имоти, на които за съжаление нищо не можем да окажем като помощ в момента, освен извеждане на хора. Нивото на терена на водата вече се покачи над метър и половина и не могат никакви спасителни екипи с машини да работят. Осигурени са места за подслон, в голяма спортна зала са разгърнати над 100 легла. С екипите на БЧК, общината е осигурила храна, медикаменти, дежурни лекари, и осигуряваме възможността за прииждането на още нови за евакуация граждани."

От събота в общината ще се приемат молби за помощи.

Полицейското присъствие на територията на цялата област е засилено. Целта е да бъдат опазени общественият ред и сигурността на гражданите след наводненията, съобщиха от МВР. Пътищата в региона вече са проходими, но водачите на МПС трябва да шофират с повишено внимание, посочват от полицията. Затворени за автомобили остават участъци от пътя в района на черноморския комплекс "Албена".

В курорта "Албена" с военновъздушна техника бяха евакуирани туристи от 6 хотела. Тя беше използвана защото по наводненя пътят Албена - Кранево нямаше достъп. Три екипа водолази участваха в акцията. Наклонил се е хотел "Гергана" в курорта, където нивото на водата е около метър и половина. В областта са евакуирани общо 1200 туристи.

От Варна тежката техника е била пренасочена към област Добрич, където ситуацията остава сложна, каза контраадмирал Миланов и уточни, че в Варна е оставена в резерв част от техниката и тя ще бъде използвана при необходимост:

"Нашите специализирани части с лодки, водолази и тежкотоварна техника са изпратени в този район. В момента там действат пет машини тежкотоварни и три водолазни екипа, готови за евакуация на туристите от района на хотел "Гергана". От Русе бяха изпратени три БТР-а, които пътуват към района на Албена за оказване на съдействие. При нас има определени дежурни екипажи, които, при необходимост, могат да бъдат използвани."

Двата хеликоптера "Кугър" започнаха евакуация на пострадали в района на добричкото село Прилеп. До момента са транспортирани 20 души. Спасителните действия продължават и в момента.

От Регионалната здравна инспекция препоръчаха за пиене да се ползва бутилирана вода, а домакинствата, които имат запаси, да я ползват за битови нужди след преваряване. На много места в областта няма ток и вода.

Пожарни екипи от цяла Североизточна България ще помагат за възстановяването на Добричкия регион. Най-много са наводнените къщи и сутерени в град Добрич, където са организирани два пункта за настаняване. Взети са мерки по отношение на охраната на жилища и всичко, съобщи Радио Варна.

Движението по републиканските пътища в областите Варна и Добрич е напълно възстановено към 19 ч., съобщи АПИ. Отпадат ограниченията за движение по пътя "Албена"-Кранево- Златни пясъци и пътя от Оброчище към границата с област Варна.

Община град Добрич набира доброволци, които с подръчни средства да помогнат за отводняване на ДКЦ II и за преместване на медицинската апаратура.
Набират се и доброволци за пренасяне на хранителните продукти и оказване на съдействие за даренията.

Още за обстановката в Добрич четете в Dobrichutre.bg