Западът предприема нови санкции срещу Москва

Ако Русия не предприеме конкретни стъпки към омиротворяване на ситуацията в Източна Украйна, САЩ и ЕС ще координират допълнителни ответни действия срещу Москва

Президентът на САЩ Барак Обама е разговорял по телефона тази нощ с германския канцлер Ангела Меркел и с френския държавен глава Франсоа Оланд за ситуацията в Украйна.

Тримата са единодушни, че срещу Русия трябва да бъдат предприети нови мерки, ако Москва не направи стъпки за деескалация на напрежението в югоизточните райони на Украйна, предадоха информационните агенции.

От пресслужбата на френския държавен глава уточниха, че според Обама и Меркел, Русия трябва възможно най-скоро да призове въоръжените групи на сепаратистите да прекратят бойните действия, .

Лидерите приветстват решението на украинския президент Петро Порошенко за едностранно прекратяване на огъня за една седмица, за да се даде възможност на сепаратистите да се разоръжат.

Сепаратистите обаче отхвърлиха идеята на държавния глава. Според Кремъл, планът прилича повече на ултиматум.

По-късно от Белия дом разпространиха изявление, в което също се посочва, че тримата лидери смятат, че ако Русия не предприеме конкретни стъпки към омиротворяване на ситуацията в Източна Украйна, САЩ и ЕС ще координират допълнителни ответни действия срещу Москва.

По повод на разговора между Обама и Меркел се отбелязва единомислието между двамата държавни глави.